In 2015 exporteerde Nederland een recordhoeveelheid van 944 miljoen kilo varkensvlees, 6 procent meer dan in 2014. Door de lage prijzen lag de exportwaarde 4 procent lager en kwam uit op ruim 1,7 miljard euro. Vooral de afzet naar Azië groeit. Dat meldt CBS.
Export naar Azië is verdubbeld
De export naar Azië is de afgelopen twee jaar fors gegroeid, tot 316 miljoen euro. Het volume van de export verdubbelde ruimschoots. De exportprijs van het varkensvlees lag echter 15 procent lager dan twee jaar eerder. Ook andere EU-landen exporteerden meer naar Azië.
In 2013 was Rusland nog de zesde exportbestemming van het varkensvlees uit Nederland. Deze situatie veranderde daarna snel. In de eerste maanden van 2014 brak in enkele Baltische staten varkenspest uit. Dit was voor de Russische overheid aanleiding voor het instellen van invoerbeperkingen voor varkensvlees afkomstig uit de EU. Deze boycot is nog steeds van kracht en hiermee is de export van varkensvlees naar Rusland volledig tot stilstand gekomen.
Italië belangrijkste exportbestemming
Het varkensvlees uit Nederland is erg gewild in de Zuid-Europese keuken. Vanuit Italiaans perspectief gezien is Nederland na Duitsland en Spanje de belangrijkste leverancier van varkensvlees. Voor Griekenland is Nederland zelfs de belangrijkste leverancier. Azië is met drie landen vertegenwoordigd bij de tien belangrijkste exportbestemmingen. Wereldwijd is ons land is een belangrijke exporteur van varkensvlees. In 2014 nam Nederland de zesde positie in als exportland.
Flinke schaalvergroting varkenshouderij
De afgelopen vijftien jaar is het aantal bedrijven met varkens in Nederland sterk afgenomen. Tegelijkertijd nam het aantal varkens per bedrijf toe van 900 naar circa 2 550. De varkensstapel nam in het begin van deze periode fors af en steeg daarna vrijwel ieder jaar licht. In 2015 waren er bijna 4 procent minder varkens dan in 2000.
Export levende varkens fors omlaag
Naast varkensvlees exporteert Nederland ook levende varkens. In 2015 bedroeg deze export 780 miljoen euro. Dat is 14 procent minder dan vijftien jaar eerder. Ten opzichte van het recordjaar 2013 lag de export van levende varkens in 2015 zelfs ruim een derde lager. Bijna 70 procent van de geëxporteerde levende varkens gaat naar Duitsland. België is goed voor ruim 7 procent. Op plaats drie staat Spanje waar ruim 4 procent van de geëxporteerde levende varkens wordt verkocht. Italië volgt op de vierde plaats met een exportaandeel van 3,5 procent.
Bron: CBS