In 2016 groeit het productievolume in de agrarische sector naar verwachting met 1%. De export is de drijvende kracht achter de groei, maar ook binnenlands zijn er voldoende signalen dat de afzet verder groeit. Ook voor de lange termijn zijn de vooruitzichten voor de sector gunstig. “De land- en tuinbouw is onmisbaar voor de Nederlandse economie”, aldus Cor Bruns, ING Sectormanager Agrarisch. “De sector vult de wereldwijd groeiende vraag naar gezonde en gevarieerde voeding in en innovatie en duurzaamheid maken Nederland tot gidsland”.
De varkenssector heeft een slecht jaar achter de rug. De prijzen van zowel vleesvarkens als zeugen zijn in de tweede helft van 2015 fors gekelderd. Er is overproductie in Europa en de vraag valt tegen. Nederlandse varkenshouders produceren weliswaar efficiënt, maar de kostprijs is en blijft door hoge eisen aan milieu en dierenwelzijn relatief hoog. Gecombineerd met de lage opbrengstprijs staan de rendementen onder druk. In “the survival of the fittest” dreigen vooral kleinere bedrijven het onderspit te delven.
De ruim 30% ondernemers die zich richten op conceptvlees onderscheiden zich en hebben bovendien het tij mee. Beleidsmakers, consumenten en supermarkten kiezen langzamerhand voor sterrenvlees. Voor 2016 worden voor vleesvarkens en biggen een lager aanbod en dus hogere prijzen verwacht, conform het principe van de varkenscyclus.
Bron: ING