De POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) vindt het tijd voor de overheid om de Nederlandse varkenshouderij te ondersteunen bij een herstructurering van de sector.
Op 7 september wordt in Brussel een extra Landbouwraad van landbouwministers gehouden over de crisis in de veehouderij. De POV roept staatssecretaris Sharon Dijksma op om de ruimte die haar collega’s in Brussel hebben gecreëerd, te gebruiken en deze om te zetten in ondersteuningsmaatregelen voor Nederlandse varkenshouders.
Beter verdienmodel
‘Als sector hebben wij het laatste jaar vol ingezet op een beter verdienmodel voor de varkenshouders. Sinds de oprichting van de POV, een jaar geleden, hebben wij in enkele maanden tijd diverse plannen en uitvoeringsprogramma’s opgezet die moeten zorgen voor een beter inkomen voor de varkenshouders. Die plannen en programma’s zijn ‘werk in uitvoering’, maar de zorgelijke financiële situatie duurt voor onze varkenshouders intussen voort’, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.
Europese subsidie afgewezen
De POV doet de oproep aan het kabinet voor steun aan de varkenshouderij, nu de Europese Commissie een Europese subsidieaanvraag van de varkensvleesketen heeft afgewezen. ‘Wij hebben deze aanvraag gedaan met steun van het ministerie van Economische Zaken. De overheid ziet dus het belang in van een sterke varkenssector. Nu de Europese Commissie ons niet financieel wil steunen, vinden wij het tijd dat de Nederlandse overheid haar mooie woorden over onze sector omzet in daden’, meent Jansen. ‘De Nederlandse varkenshouderij is goed voor 26.000 banen en draagt 8,6 miljard euro bij aan de economie. Dat zou voor het kabinet reden genoeg moeten zijn om te helpen bij het overeind houden van deze sector.’
Acties
In Frankrijk wordt door boeren al enige tijd actie gevoerd tegen de lage prijzen die zij voor hun producten ontvangen. De Franse regering heeft maatregelen ter waarde van 600 miljoen euro toegezegd aan haar veehouders. ‘Als Brussel akkoord gaat met de steun van de Franse regering aan de boeren, dan is er voor onze overheid ook ruimte voor steun aan ónze boeren’, stelt Jansen.
Maatregelen
Hulp kan bijvoorbeeld geboden worden in de vorm van extra (Europese) financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting. Of door ondersteuning te bieden aan maatregelen die de export van varkensvlees naar nieuwe markten bevorderen. Ook schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting (zoals ontheffing van bepaalde onroerend goedbelasting en ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies) zijn opties. Verder zou het kabinet actie kunnen ondernemen tegen oneerlijke concurrentie, zoals de import van vlees dat niet voldoet aan de Nederlandse welzijnseisen en dus voor een lagere kostprijs is geproduceerd én het doorbelasten van alle keuringskosten van overheidsorganisaties op het bedrijfsleven. Deze kosten komen in andere landen over het algemeen voor rekening van de overheid, waardoor er geen gelijk speelveld is voor de Nederlandse varkenshouderij.
Acties POV
Acties die de POV zelf heeft ingezet, zijn onder meer het Marktkrachtprogramma Varkenshouderij en het plan Vitale Varkenshouderij. Het programma Marktkracht bestaat uit:
• ontwikkeling ketenkwaliteitssysteem ‘Holland Varken’;
• het vermarkten en verwaarden hiervan via (Europese) afzetbevordering;
• het versterken van de kwaliteit en afzet van varkensproducten;
• het concentreren van het aanbod via producentengroepen;
• een soortgelijk initiatief als het Duitse Initiative Tierwohl opzetten, waarbij supermarkten uit een fonds varkenshouders extra betalen voor het toepassen van extra welzijnseisen;
• Vitaal Varkenshouderijplan.
In het plan Vitale Varkenshouderij wordt, onder leiding van oud-minister Uri Rosenthal samen met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank, via een gefaseerde aanpak gewerkt aan meer rendement en marktkracht voor de varkenshouder.
Herstructurering van de varkenshouderij moet niet alleen op korte termijn, maar vooral op langere termijn perspectief bieden aan de varkensbedrijven. De eerste fase wordt momenteel uitgevoerd. De uitkomsten van deze fase worden in september opgeleverd.
Meer informatie
Postbus 76
3700 AT Zeist
T.: +31 (0)30 7555099
E.: info@pov.nl
W.: www.pov.nl