Er zijn in de varkenshouderij genoeg innovaties die inspelen op maatschappelijke wensen, maar die worden nog onvoldoende nagevolgd. Dit heeft te maken met de slechte economische situatie in de sector en het feit dat de extra kosten van innovaties niet of nauwelijks kunnen worden terugverdiend in de markt. Ook het gebrek aan waardering door varkenshouders voor collega-ondernemers die innovaties toepassen, zet een rem op vernieuwingen binnen de sector. Dat blijkt uit een onderzoek van Ninah van den Engel, student aan InHolland. In opdracht van LTO Noord deed ze onderzoek naar kennisverspreiding in de varkenshouderij.
Voor haar onderzoek interviewde Van den Engel tien innovatieve varkenshouders en enquêteerde ze online 125 varkenshouders. Daaruit komt duidelijk naar voren dat wanneer de prijzen voor duurzaam geproduceerd vlees hoger worden, het voor ondernemers aantrekkelijker is om daarin te investeren. Onder zulke omstandigheden groeit ook draagvlak voor innovaties en komt kennisverspreiding in een stroomversnelling.
Geen nieuwe wetgeving
Het signaal dat de varkenshouders in het onderzoek afgeven is duidelijk: innovaties moeten aan de markt worden gekoppeld. En innovaties mogen niet leiden tot nieuwe wetgeving, die de kostprijs voor de Nederlandse varkenshouders eenzijdig opdrijft. De zorg dat dit wel gebeurt, leeft nadrukkelijk bij varkenshouders. Van den Engel concludeert verder dat de innovatieve bedrijven – trekkrachten, zoals zij ze noemt – belangrijk zijn voor de toekomst van de sector. “Innovaties zijn cruciaal voor een leidende rol van de Nederlandse varkenshouderij in Europa.” Van den Engel roept op tot meer (morele) steun vanuit de varkenshouderij aan innovatieve ondernemers.
Meer samenwerken
LTO Varkenshouderij is blij met het onderzoek. Het versterkt de gedachte dat varkenshouders moeten samenwerken. Eric Douma, voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland, verwijst naar de uitvoeringsagenda 'Recept voor duurzaam varkensvlees' en de regiegroep ‘Vitale Varkenshouderij’. “Veel ondernemers hebben de blik wel degelijk op de toekomst maar lopen nu vast. Alleen een vitale sector is in staat om voorop te blijven lopen. Op dit moment zit daar de stagnatie. Van den Engel concludeert terecht dat voorlopers te weinig worden beloond.”