De Europese varkenssector stapt geleidelijk over van individuele huisvesting naar systemen voor groepshuisvesting. Producenten moeten daarom extra maatregelen nemen ter voorkoming van klauw-, poot- en spierletsel. Dat zal vaker kunnen voorkomen vanwege de toegenomen bewegingsvrijheid van zeugen en hun directe interactie met andere dieren. Dergelijk letsel kan tot kreupelheid bij zeugen leiden, waardoor de uitval aanzienlijk kan toenemen en de prestaties en rentabiliteit van het bestand significant kunnen afnemen. Factoren zoals vloeroppervlakte, stalontwerp en het vermogen van de producent om agressie te verminderen, kunnen helpen bij het beperken van letsel en het verminderen van kreupelheid, aldus Herman Vermeer, wetenschappelijk onderzoeker en projectleider,a Wageningen UR Livestock Research. Hoewel tal van factoren aan te geven zijn voor kreupelheid bij zeugen, is de invloed van de ondergrond in hun omgeving een belangrijk uitgangspunt voor behoud van gezonde klauwen en gewrichten.
Mogelijke vloeren voor groepshuisvesting
Een van de meest kritieke punten van de soort ondergrond met betrekking tot kreupelheid is de oneffenheid of ruwheid ervan. Een vloer die te ruw is, leidt tot overmatige slijtage waardoor aandoeningen langs de witte lijn en wandhoornscheuren ontstaan. Een ondergrond die te zacht is en/of te glad is leidt tot lange tenen en kan erosie en woekeringen aan het balhoorn tot gevolg hebben. Vermeer merkt ook op dat correct afgewerkt beton de beste keuze is, ongeacht of het vaste of roostervloeren betreft. Gebroken of beschadigde roostervloeren leiden tot meer klauw- en kroonrandaandoeningen.
Minder klauwaandoeningen bij zeugen wanneer Availa®Sow wordt gevoerd
Klauwaandoeningen worden naar verluidt geassocieerd met kreupelheid bij zeugen. Voeding, met name spoorelementen, is essentieel voor de ontwikkeling van de hoefstructuur. Deze spelen ook een belangrijke rol in het genezingsproces en de activering van het immuunsysteem. Op de universiteit van Minnesota is onderzoek gedaan naar het deels vervangen van anorganische zink, mangaan en koper door complexe zink, mangaan en koper van Availa-Sow bij zeugen. Hieruit is gebleken dat zeugen die met Availa-Sow werden gevoerd, 15% minder aandoeningen van de achterste ledematen hadden (P < 0,05) en dat aandoeningen van het zoolhoorn met 36% afnamen (P < 0,05) ten opzichte van zeugen die met gelijke hoeveelheden zink, mangaan en koper van anorganische bronnen werden gevoerd.
Figuur 1.
Meer informatie? Bezoek Zinpro.com,
neem contact op met je voerleverancier
of mail Jan van der Meer, jvdmeer@zinpro.com