Jonge dieren zijn kwetsbaar, doordat er ingewikkelde processen zijn betrokken bij hun groei en ontwikkeling. Als deze processen in een bepaalde periode worden verstoord, kan dat blijvende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van biggen, stelt Alexandra Antonides.
Antonides onderzocht de effecten van een laag geboortegewicht, toomgrootte en ijzertekort op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van varkens. “Hoewel een laag geboortegewicht veel welzijnsproblemen veroorzaakt bij jonge biggen, vonden wij een verbeterd leervermogen ten opzichte van biggen met een normaal geboortegewicht”, vertelt Antonides. “Maar we zagen geen verschil in hun motivatie voor voer.”
Invloed op groei en leervermogen
Ook de grootte van de toom blijkt de groei en het leervermogen van varkens te beïnvloeden. “Wij zagen verrassend genoeg wel dat dit effect afhankelijk is van het ras of de houderij. Daarbij vonden wij dat ras of houderij een sterk effect hebben op de emotionaliteit van biggen.”
Vroeg ijzertekort
Ook onderzocht Antonides effecten van een vroeg ijzertekort bij biggen. Dit leidde tot beperkte groei en een verminderd leervermogen. “In een vervolgstudie, waarbij de dieren geen anemie (bloedarmoede) opliepen, vonden wij deze effecten echter niet. Het varken lijkt daarmee een geschikt diermodel voor vroeg ijzertekort bij mensen, op voorwaarde dat het ijzertekort leidt tot anemie.”
Veelbelovend diermodel
Varkens vertonen veel meer overeenkomsten met mensen dan knaagdieren. Het varken is daarom een veelbelovend diermodel om het onderzoek bij mensen en knaagdieren te ondersteunen en aan te vullen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn dus zowel bruikbaar voor mensen als voor varkens.
Bron: Universiteit Utrecht