LTO Nederland maakt zich grote zorgen over de marktsituatie in verschillende agrarische sectoren: prijzen zijn laag en boeren en tuinders in heel Europa hebben moeite om rekeningen te betalen. Een stevig Europees antwoord is nodig om er voor te zorgen dat boeren en tuinders niet nog verder in de problemen komen, stelt LTO Nederland in een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam, met het oog op de komende landbouwraad van 28 juni.
Wat LTO Nederland betreft moeten Europese Commissie en Europese Landbouwraad het prille herstel van de markten voor zuivel, vlees, groenten en fruit verder aanwakkeren met het openen van de Russische markt, private opslag en interventie en promotie van agrarische producten buiten de Europa. Voor de financiering kan de EU onder meer een beroep doen het resterende geld van de superheffing uit 2015: Europese melkveehouders betaalden toen 840 miljoen aan de EU. Recent vloeide 500 miljoen terug naar de Europese veehouderij, in de vorm van crisismaatregelen. De resterende 340 miljoen euro is nog niet geïnvesteerd, constateert LTO.
In de brief dringt LTO Nederland aan op een heropening van de Russische markt: de voortslepende boycot berokkent de agrarische sector enorme financiële schade en legt de gevolgen van de verstoorde verhoudingen tussen Rusland en de EU eenzijdig op het bordje van boeren en tuinders.
LTO is ook voorstander van de optie dat producenten zelf afspraken maken over hoeveel product ze aanbieden op de markt (artikel 222). In de zuivelsector biedt Europa deze mogelijkheid van vrijwillige productiebeperking al aan en het systeem zou ook groente- en fruittelers lucht kunnen verschaffen. Vrijwillige productiebeperking financieren met Europese middelen, ziet LTO echter absoluut niet zitten. Met name Frankrijk, Duitsland en Polen willen op deze manier de zuivelcrisis te lijf. “Dat leidt tot een situatie waarin melkveehouders geld ontvangen uit Europa wanneer ze hun productie verlagen. Dan gaan Nederlandse boeren en tuinders meebetalen aan het in stand houden van niet-concurrerende melkveebedrijven elders in Europa. Die kant moeten we echt niet op”, aldus Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. Vrijwillige productiebeperking moet volgens LTO Nederland altijd een bedrijfseconomische afweging zijn, zonder steun of sturing van de overheid.
Ook het verstrekken van nationale steun aan boeren en tuinders of het gebruiken van het zogeheten EU-crisisfonds kunnen niet op steun van LTO rekenen. Maat: “Nationale maatregelen vergroten de verschillen tussen landen. Dat is niet in het belang van Nederland. En gebruik van het crisisfonds leidt onherroepelijk tot kortingen op directe betalingen. Terwijl directe betalingen boeren en tuinders juist zekerheid bieden in moeilijke tijden.”
Bron: LTO Nederland