Ondernemers Cor Kuijpers, Marcel Kuijpers, Gertjan Vullings en Martin Houben van het NGB zijn de winnaar geworden van de Ondernemersprijs Horst aan de Maas 2019. Het thema was dit jaar Mens & Dier.
Nieuw Gemengd bedrijf
Het Nieuw Gemengd bedrijf is een nieuwe vorm van agrarisch ondernemerschap, waarin samenwerking en innovatie zorgen voor een zorgvuldige, duurzame, diervriendelijke productie van gezond en veilig voedsel. In deze samenwerking worden de krachten van de agrarische ondernemers gebundeld. Het gaat dus niet om één grootschalig bedrijf van één projectontwikkelaar, maar om verschillende familieondernemingen op verschillende locaties die intensief samenwerken. Daardoor wordt het mogelijk om kringlopen te sluiten, dierwelzijn te verbeteren, transport te reduceren, milieuwinst te behalen, grond efficiënter te gebruiken en economisch een beter rendement te behalen.
De Ondernemersprijs Horst aan de Maas werd uitgereikt op donderdag 21 november.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst heeft volgens de jury van de Ondernemersprijs een unieke samenwerking waarbij duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staat. „Dit biedt zowel voordelen voor mens als dier. Zo zijn er meerdere schakels van de keten samengevoegd in het NGB waardoor er minder transport nodig is”, aldus de jury. De ondernemers zetten zich allemaal in voor een hoger doel dan alleen het succes van de eigen onderneming: de ontwikkeling van de totale sector.
Cor en Marcel Kuijpers zijn de initiatiefnemers van de korte keten pluimveehouderij met hun familiebedrijf Kuijpers Kip. Martin Houben en Gertjan Vullings zijn de initiatiefnemers van varkensbedrijf Heideveld. Ze bundelden in het Nieuwe Gemengde Bedrijf hun krachten. Ieder met verschillende locaties en diersoorten maar toch met intensieve samenwerking.
„We zijn erg blij met de Ondernemersprijs. Het maatschappelijk draagvlak voor intensieve veehouderij is broos. Wij genieten het meeste van de lokale waardering en acceptatie van onze productiewijze en visie, volgens het concept ‘Lekker eten voor iedereen’,
zegt Martin Houben.
Auteur: Monique van Loon
Foto: EvdMfotografie