In het Journal of Animal Science verscheen vorige maand een artikel over een onderwerp dat in deze rubriek nog niet aan bod is gekomen: namelijk het plezier dat varkens ondervinden tijdens het eten. Een team van wetenschappers uit Spanje en Chili boog zich over de vraag welke smaken varkens graag lusten. Verder onderzochten ze of lekker eten ook een invloed heeft op de consumptie.
Het onderzoek focuste op twee smaken, namelijk zoet en umami. Die laatste verwijst naar de hartige smaak die onder meer voorkomt in tomaten, kazen en paddenstoelen. Twee groepen van 24 varkens konden op 7 opeenvolgende dagen gedurende 10 minuten een voer eten met een verschillend gehalte aan suiker of monosodium glutamaat. Dat laatste zorgt voor een umami-smaak. Van elk voedermoment werden video-opnames gemaakt die later geanalyseerd konden worden.
De volgende vraag is hoe je kan zien of het voeder de varkens ook smaakt. Dit bepaalden de wetenschappers aan de hand van de gezichtsuitdrukking van de dieren, de tijd die ze aan de voederbak spendeerden en hun consumptie. Suiker had een effect op een aantal factoren, zoals de totale consumptie en de gespendeerde tijd aan de voederbak. De gezichtsuitdrukkingen van de varkens leken dan weer onveranderd. De umami-smaak had daarentegen een positief effect op alle vlakken. De onderzoekers concluderen dat er nog meer onderzoek nodig is om een beter beeld te krijgen van de relatie tussen smaak en consumptie, én de methodes zelf om te kunnen bepalen hoe goed het voeder de dieren smaakt.