Het jaar 2019 loopt alweer bijna op zijn einde. Maar voordat u oliebollen gaat eten of vuurwerk gaat afsteken, is er voor u wellicht nog wel een fiscaal voordeel te halen. Op 1 januari 2020 veranderen de fiscale regels weer. Daar kunt u van profiteren door ofwel nu nog in actie te komen ofwel door posten juist door te schuiven naar volgend jaar. Dat kan u een mooie belastingbesparing opleveren.
Door de goede prijzen wordt 2019 een mooi jaar en het ziet er naar uit dat het jaar 2020 ook een mooi jaar gaat worden. In ieder geval een goed begin en een goed begin is het halve werk. De winst in 2019 kan hoogst waarschijnlijk worden verrekend met de verliezen uit de jaren 2018 en verder terug. Maar als er voor het jaar 2020 geen te verrekenen verliezen meer zijn dan kan het voordelig zijn om de fi scale eenheid tussen uw BV’s te verbreken.
Voor de vennootschapsbelasting (VPB) geldt dat het tarief voor winsten tot 200.000 euro in 2020 daalt, van 19 procent naar 16,5 procent. De fi scale eenheid in de VPB zorgt ervoor dat de Belastingdienst alle bv’s binnen de eenheid ziet als één belastingplichtige. Dit heeft als voordeel dat de bv’s winsten en verliezen onderling kunnen verrekenen. Nadeel is dat de fi scale eenheid ook maar één keer kan profi teren van het lagere VPB-tarief voor winsten tot 200.000 euro. Nu het lage tarief steeds lager wordt, is dat ook een groeiend nadeel. Het opbreken van de eenheid kan dan een goed idee zijn. Wilt u dat per 1 januari 2020 doen, dan moet dat verzoek wel uiterlijk 31 december 2019 binnen zijn bij de Belastingdienst. Wel moet u opletten dat u het ontvlechten van de eenheid netjes doet, want de inspecteur is een kritisch toeschouwer.
Dividend
Een beter bedrijfsresultaat en daarover, door de verliesverrekening, geen belasting hoeven te betalen, brengt geld op de bankrekening. Wanneer u van plan bent grotere privé uitgaven te gaan doen en daarvoor geld uit de BV wilt halen, kan dit via salaris – onaantrekkelijk –, via een lening – rente en terugbetalingsverplichting – of door u zelf dividend uit te keren. Ook een dividenduitkering is belast. Vanaf 2020 gaan de belastingtarieven behoorlijk op de schop. In 2020 van 25 procent naar 26,25 procent en in 2021 klimt het tarief op dit inkomen zelfs naar 26,9 procent. Als het plan bestaat en de mogelijkheid is er, dan is het aantrekkelijker om nog in 2019 een uitkering aan uzelf te doen dan in een later jaar.
Kosten
De winst – in zowel de vennootschapsbelasting als in de inkomstenbelasting – kunt u ook verlagen door bijvoorbeeld bepaalde kosten naar voren te halen. Door dit jaar nog onderhoudskosten te maken of door een verplichting aan te gaan voor het doen van onderhoudskosten. Hetzelfde geldt voor het doen van investering die Vamil/MIA waardig zijn. Bekijk welk fiscaal voordeel is te behalen door deze investering nog dit jaar te doen of pas volgend jaar.
Herinvesteringsreserve
Wanner u dit jaar een bedrijfsmiddel heeft verkocht en daarbij boekwinst heeft behaald dan is het mogelijk om de belastingheffi ng over deze boekwinst uit te stellen door deze winst te reserveren in een herinvesteringsreserve. Een voorwaarde is wel dat u ook daadwerkelijk het voornemen heeft om te herinvesteren in een vervangend bedrijfsmiddel. De herinvesteringstermijn bedraagt maximaal drie jaar dus voor 31 december 2022 moet u hebben geherinvesteerd. Al die tijd betaalt u geen belasting over de boekwinst. Het gereserveerde bedrag wordt afgeboekt op de aanschafprijs van het nieuwe bedrijfsmiddel, waarbij de boekwaarde van het verkochte bedrijfsmiddel de ondergrens is. Doordat er vervolgens over een lager bedrag wordt afgeschreven, is de aftrek minder groot en betaalt u in de komende jaren dus meer belasting. Geen afstel maar uitstel dus. Daardoor blijven de liquiditeiten wel langer voor u als werkkapitaal beschikbaar.
Meer van zulke artikelen lezen? Profiteer nu van de speciale actie »