Heeft u interesse in zonnepanelen voor uw bedrijfspand? Maar vraagt u zich af of dit de moeite loont omdat u een hoog elektriciteitsverbruik heeft? Ook als u een grootzakelijke aansluiting heeft, kunnen zonnepanelen rendabel zijn.
Voor bedrijven met een grootzakelijke aansluiting* moet de grootte van de zonnepaneleninstallatie zijn afgestemd op het eigen verbruik. Salderen (de opgewekte elektra verrekenen met het eigen verbruik, ongeacht het moment van opwekking) is namelijk niet mogelijk.
Direct inzetbaar
De opgewekte stroom kan direct voor uw bedrijfsprocessen worden gebruikt. Wordt er meer stroom opgewekt dan nodig? Dan wordt het overschot terug geleverd aan het openbare net. Hiervoor ontvangt u een vergoeding van uw energieleverancier.
Rendement
Maar welk rendement behaalt u met de zonne-installatie? Dat is helaas moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van de dakhelling, de oriëntatierichting van het dak, het totale elektriciteitsverbruik én de verdeling van het verbruik over het jaar
Gelijkmatig verbruik
De meeste intensieve veehouderijen hebben een gelijkmatig energieverbruik gedurende het jaar. De kans dat instraling en verbruik nagenoeg gelijk zijn is dan ook groot. Wij geven u een voorbeeld:
Een intensief veehouderijbedrijf in Noord-Brabant heeft jaarlijks een elektriciteitsverbruik van 233.000 kWh. 52% van de stroom wordt in de piekuren gebruikt. Het aantal vollast zonuren is 950 uur per jaar. Het bedrijf heeft een op het zuiden gerichte schuurdakhelling van 20-25o. Een installatie van 75 kWp levert jaarlijks 71.460 kWh elektriciteit.
Grafiek
Verdeling van het elektriciteitsverbruik over de verschillende maanden en de mogelijkheden van het eigen verbruik van de energie van de zonnepanelen bij verschillende installatiegroottes.
Bron: Flynth