Lang werd gedacht dat een prestarter voer voor biggen moest lijken op de samenstelling van zeugenmelk. Maar de inzichten zijn inmiddels veranderd en doorvertaald naar de praktijk.
Dierenwelzijn, en daarbij het stimuleren en faciliteren van natuurlijk gedrag bij landbouwhuisdieren was de afgelopen maanden onderwerp van discussie in Nederland. Aanleiding was de geplande gewijzigde ‘Wet Dieren’, waarin het uitoefenen van natuurlijk gedrag een belangrijke pijler is. De wet is er voorlopig niet door, maar het onderwerp dierenwelzijn – en daarmee diergedrag – in de veehouderij blijft urgent. Ook binnen de ‘Farm to Fork’ strategie van de Europese Unie zijn dierenwelzijn en huisvesting belangrijke pijlers.
Spelen, wroeten, kauwen
Als we kijken naar de varkenshouderij zien we dat veel stappen zijn gemaakt om natuurlijk gedrag bij oudere varkens en/of zeugen positief te beïnvloeden. De focus op deze diergroepen is logisch omdat we daar sneller en makkelijker de effecten zien als er stress is (b.v. staartbijten, verminderde vruchtbaarheid). Maar natuurlijk gedrag faciliteren is belangrijk tijdens elke fase, dus ook bij biggen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de voersamenstelling (formulering) én voermanagement (hoe bied je het voer aan). Spelen, wroeten, en kauwen op voer is voor jonge biggen namelijk heel normaal en natuurlijk. Dit is echter in commerciële omstandigheden en met de huidige (monotone) prestarter voeders en huisvestingsvormen niet altijd mogelijk.
Stimuleren foerageergedrag
Inmiddels zijn er steeds meer onderzoeken beschikbaar die de relatie van natuurlijk gedrag en de effecten op groei, gezondheid en welzijn bevestigen. Baanbrekend onderzoek rondom de positieve effecten van verrijkt voer voor jonge biggen is gedaan door Anouschka Middelkoop, die haar promotieonderzoek op dit onderwerp afrondde in 2020 aan de Wageningen Universiteit. Dit onderzoek liet zien dat het stimuleren van foerageergedrag bij jonge biggen belangrijk is voor ontwikkeling van hun vreetgedrag. Ook is het belangrijk om bepaalde vezelbronnen te verstrekken in de zoogperiode, om een vroege en functionele ontwikkeling van het verteringskanaal en het microbioom te bevorderen.
Herformulering van prestarters
Kaat Goris, Technical Application Specialist Swine Noord-West Europa bij Provimi legt uit: “Een goed ontwikkelde darmgezondheid op jonge leeftijd is cruciaal voor een sterke immuniteit en betere groei. Dat is visueel nog niet te zien in het big, maar de effecten zien we wel duidelijk terug op latere leeftijd in de vorm van soepeler spenen en minder ziektedruk. En dit helpt in onze missie rondom verdere uitfasering van antibioticagebruik. De afgelopen jaren hebben we veel nieuwe inzichten gekregen om onze prestarters anders en beter te formuleren zodat het natuurlijk vreet- en speelgedrag van jonge biggen gestimuleerd wordt en een betere groei en gezondheid wordt gerealiseerd. Dit biedt zowel voordelen voor het dier als de varkenshouder.”
Wilt u meer weten over de verrijkte biggenvoeders van Provimi? Neem contact op met uw voeradviseur of Provimi via info@provimi.nl. Wij staan voor u klaar.