De naam is nieuw en de ambities zijn torenhoog voor de nieuwe, internationale hoofdrolspeler binnen de Deense varkensfokkerij, Danish Genetics, die genetische expertise van absolute wereldklasse met een sterk marktplatform en honderd jaar ervaring binnen de varkensfokkerij combineert.
”Het is onze missie om één van de leidende en meest effectieve fokkerijorganisaties op de wereldmarkt te worden.”
Achter de naam Danish Genetics gaat een fokprogramma van wereldklasse schuil – verankerd in een brede kring van Deense fokkers, voortplantingsspecialisten en vendors, en één van de leidende genetische deskundigen in de wereld, Roslin Technologies, University of Edinburgh.
Het initiatief voor Danish Genetics is genomen door 25 van de meest ervaren ondernemers binnen de Deense varkensfokkerij en de vennootschap werd officieel werkelijkheid op de oprichtingsbijeenkomst op 15 augustus 2018.
De oprichting van Danish Genetics is een natuurlijk gevolg van de verandering van het DanAvl-systeem door Landbrug & Fødevarer (Danish Agriculture & Food Council). De 25 bedrijven werden namelijk afgewezen door Landbrug & Fødevarer, toen ze het nieuwe monopolistische DanBred niet konden accepteren, waarbij onder andere de fokkers en de fokstapels over moesten gaan op productie onder licentie zonder invloed te hebben op het commerciële zakelijke deel.
Met de oprichting van Danish Genetics wordt vrije concurrentie binnen de Deense varkensfokkerij bewerkstelligd
”We zagen onszelf en onze bedrijven niet binnen de nieuwe structuur en onder de eenzijdige voorwaarden, die werden opgelegd door de verandering van DanAvl in DanBred. We konden niet accepteren dat veel van onze belangrijkste activa en activiteiten als ondernemers overgenomen zouden worden door DanBred, waarbij onze bedrijven met jarenlange ervaring over zouden gaan als onder licentie producerende leveranciers aan DanBred zonder invloed te hebben op de belangrijke commerciële activiteiten. Daarom hebben we er met de oprichting van Danish Genetics voor gekozen om vrije concurrentie te bewerkstelligen op het gebied van ontwikkeling en verkoop van Deense varkensgenetica,” zegt de voorzitter van Danish Genetics, Mads Kring, Avlscenter Rønshauge.
De partners achter Danish Genetics hebben exportervaring met de verkoop van fokdieren en genetica naar meer dan 40 landen, en samen hebben ze een jaarlijkse omzet van meer dan anderhalf miljard Deense kronen. De partners beschikken over 37.000 raszuivere fokzeugen in binnen- en buitenland, waaronder 42 procent van de zeugen van het oude DanAvl. Met het genetische volume en met de hoge gezondheidsstatus en fokdieren van topklasse begint Danish Genetics met een fokprogramma van wereldklasse.
Deense varkensproducenten zullen profiteren van de nieuwe situatie
”Met Danish Genetics hebben we een nieuwe marktspeler gecreëerd die is gebaseerd op de marktvraag. We worden niet politiek bestuurd, maar we denken commercieel, en we bewerkstelligen de vrije concurrentie, waarvan de Deense varkensproducenten zullen profiteren.”
”Het is onze missie om de varkensfokkerij tot een betere business voor onze klanten over de hele wereld te maken. De mogelijkheden liggen in de genen en in samenwerking met de experts van Roslin Technologies nemen we onze grote genetische populatie als uitgangspunt en nemen die mee naar een nieuwe tijd,” constateert Mads Kring.
Eén van ’s werelds leidende experts binnen genetica, dierenfokkerij en biotechnologie
Roslin Technologies, met een staf van ruim 500 wetenschappers en genetici, ligt in Edinburgh en daarmee in het epicentrum van de grootste concentratie van dierenwetenschapsgerelateerde expertise in heel Europa. Decennialang heeft Roslin Technologies achter baanbrekende research en innovatief onderzoek gestaan, dat tot diverse technologische doorbraken heeft geleid, bijvoorbeeld binnen genomische selectie. Roslin werd overigens bekend bij het grote publiek, toen de wetenschappers in 1996 een zoogdier kloonden met cellen van een volwassen dier en het schaap Dolly creëerden.
”Met Roslin Technologies als de optimale partner verzekeren we ons fokprogramma ”state of the art” onderzoek en technologie, dat de basis zal vormen voor de voortdurende genetische ontwikkeling van onze fokdieren,” zegt Mads Kring.
”Een perfecte match, die een markante vooruitgang binnen de varkensfokkerij kan bewerkstelligen”
”Danish Genetics en Roslin Technologies zijn een perfecte match,” constateert Glen Illing, CEO van Roslin Technologies.
”Met de combinatie van een van ’s werelds leidende fokorganisaties en een van ’s werelds meest innovatieve instellingen binnen de dierengenetica slaan we een brug tussen wetenschap en het bedrijfsleven. Met een nieuwe denkwijze en nieuwe technologieën hebben we unieke mogelijkheden om markante vooruitgang binnen de varkensfokkerij te boeken. We kunnen de effectiviteit en winstgevendheid van de varkensproducenten vergroten, zodat ze sterker staan in relatie tot wat de toekomst gaat vereisen, en bovendien kunnen we de huidige normen van de branche uitdagen ten behoeve van alle betrokken partijen,” zegt Glen Illing.
”Met een commerciële insteek willen we graag de sterke, globale positie van de Deense varkensfokkerij naar een nieuw niveau tillen.”
De Deense varkensfokkerij heeft door jarenlang doelgericht te fokken sterke resultaten geboekt en dieren van topklasse geleverd met de kwaliteiten en de gezondheidsstatus, waar vraag naar is op de commerciële markten. Dat heeft tot een grote vraag naar Deense genetica geleid.
”We hebben varkens met een hoge productiecapaciteit gefokt, waarbij de zeugen veel levendgeboren biggen krijgen, die een snelle groei met een laag voederverbruik en een goed vleespercentage presteren. Allemaal eigenschappen die een snellere fokgroei oplevert en een grotere financiële opbrengst. Met een commerciële insteek willen we die ontwikkeling graag doorzetten en de eerste keuze van de klanten zijn als genetische samenwerkingspartner. Aan die taak beginnen we nederig en daarom werken we samen met Roslin Technologies om doelgericht en systematisch de fokdieren van de toekomst te ontwikkelen met een van ’s werelds meest innovatieve fokprogramma’s,” zegt Mads Kring.
Nauwe samenspraak met de klanten over fokdoelen
Danish Genetics stelt fokdoelen vast voor elk van de drie Deense rassen Landrace, Yorkshire en Duroc vanuit ambities om de potentieel grootste financiële opbrengst te bewerkstelligen.
”We nemen onze grote genetische populatie en de eigenschappen, waarnaar we tot nu toe gefokt hebben, als uitgangspunt. Het gaat bijvoorbeeld om groei, voerefficiëntie, levendgeborenen, vleespercentage, houdbaarheid en kracht. Maar in het omvangrijke ontwikkelingswerk, dat samen met Roslin in gang is gezet, nemen we reeds onze eigenschappen en fokdoelen door om in nauwe samenspraak met onze klanten te beslissen welke nieuwe eigenschappen financiële fokgroei zullen opleveren met rechtstreekse invloed voor onze klanten,” deelt Mads Kring mee.
”Met Roslin Technologies als genetische partner kan Danish Genetics niet alleen de ontwikkeling volgen, maar we kunnen vooroplopen en onze stempel drukken op de toekomstige varkensfokkerij met een grotere concurrentie op het gebied van ontwikkeling en verkoop van Deense varkensgenetica van wereldklasse,” zegt Mads Kring tot slot.
Feiten over Danish Genetics
- Fokkerijorganisatie opgericht door 25 Deense fokkers, voortplantingsspecialisten en vendors.
- Genetische samenwerkingspartner Roslin Technologies, University of Edinburgh
- Fokprogramma met Deense Landrace, Deense Yorkshire en Deense Duroc en kruisingen
- Enige Deense fokprogramma en KI-programma, dat PRRS-negatief is
- Alle stapels zijn door SPF-SuS goedgekeurd
- 37.000 raszuivere zeugen, waarvan 25.000 in Denemarken
- 100 jaar fokervaring
Feiten over Roslin Technologies
- Opgericht in 1993.
- Verbonden aan University of Edinburgh.
- Achtergrond met ruim 100 jaar onderzoek naar dierenfokkerij en biotechnologie.
- Aan het begin van de 20e eeuw voerden wetenschappers aan de Edinburgh University fokonderzoeken uit.
- Meer dan 500 onderzoekers en genetici.
- 100 jaar ervaring met onderzoek naar dierenfokkerij, biotechnologie en genetica.
- Behoort tot de wereldtop binnen genetica, genomische selectie, varkensfokkerij en biotechnologie.
- Belangrijke onderzoeksresultaten:
- Het in kaart brengen van de genomen van varkens.
- Via genomische selectie en functionele veranderingen zijn dieren resistent gemaakt voor Afrikaanse varkenspest.
- De ontwikkeling van genetisch geredigeerde varkens, die tekenen van weerstand tegen PRRS vertonen.
- De eerste ter wereld die een zoogdier kloonden met cellen van een volwassen dier (het schaap Dolly).
- De ontwikkeling van genetische merkers met resistentie tegen tuberculose onder melkvee.
- Productie van eierloze surrogaatkuikens, die eieren van zeldzame rassen kunnen leggen.
Bron: Breeders