Eerder schreven we in deze rubriek al dat het Afrikaanse varkenspestvirus in staat is om tijdens transport over de oceaan te overleven in veevoeder. Vervolgens kunnen varkens via het voeder besmet raken, met grote sterfte en economische verliezen tot gevolg.
Wetenschappers van de Kansas State University onderzochten nu hoe stabiel het virus is, met andere woorden hoe lang het overleeft en besmettelijk blijft.
Overleeft het Afrikaanse varkenspestvirus op verschillende soorten voeder?
De onderzoekers bewaarden besmet sojameel, gemalen mais en compleet voeder gedurende een periode van 365 dagen op 4, 20 of 35 °C. Op verschillende momenten namen ze stalen om te bekijken of het virus nog aanwezig en besmettelijk was.
Stabiel in alle soorten voeder
Het Afrikaanse varkenspestvirus was erg stabiel in alle soorten voeder. Het bleef het langst besmettelijk in sojameel. Bij een temperatuur van 4 °C was dat maar liefst 114 dagen. Wanneer het voeder op 35 °C bewaard werd, was het virus al na zeven dagen niet meer besmettelijk. De temperatuur waarop voer bewaard wordt, speelt dus een belangrijke rol in de strijd tegen het Afrikaanse varkenspestvirus.
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?