De varkenshouderij krijgt behoorlijke klappen. Met de warme sanering in het verschiet, voorspelt diervoederleverancier ForFarmers een daling van de afzet van tien procent. “De impact zal zich in kwartaal vier van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar laten zien”, voorspelt ceo Yoram Knoop.
Corona en stikstof drukken halfjaarcijfers
De zwarte wolken boven de varkenshouderij komen bovenop de ontwikkelingen, die de meest recente halfjaarcijfers van ForFarmers al flink hebben beïnvloed. Bij de presentatie van de resultaten lichtte ceo Yoram Knoop van ForFarmers toe dat de coronapandemie en het stikstofdebat impact heeft gehad op de gehele agrarische sector, en daarmee ook de afzet van veevoeders. Ook in het tweede half jaar zullen die effecten voelbaar blijven. Enerzijds gaat het om politieke en publieke druk op de landbouw om milieu-impact te reduceren. Dat speelt overigens vooral in Nederland en Duitsland. De sluiting van de horeca, met het oog op covid-19, drukt de afzet van veehouders en prijs van vlees, zuivel en eieren.
Knoop spreekt over een ‘uitdagend’ half jaar. Bij ForFarmers is het volume van de volledige productportefeuille met 5,6 procent afgenomen tot 4,8 miljoen ton. Voor specifiek mengvoer is het volume met 4,9 procent gekrompen tot 3,4 miljoen ton. De afname van afzet van voer is niet alleen het gevolg van de coronacrisis. Ook de voermaatregel hangt boven markt. “In Nederland is vijf miljard gealloceerd voor natuurherstel en reductie van stikstofuitstoot. De voorgestelde generieke voermaatregelen leiden tot onrust in de sector. Het is heel lastig om te bepalen wat voor impact de voermaatregel gaat hebben, omdat er nog niets bekend is.”
Afrikaanse varkenspest heeft effect op export
In Duitsland neemt de druk op de varkenssector ook toe met het oog op het terugdringen van milieu-impact door fosfaat en ammoniak. In België voelt de sector nog de nasleep van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in augustus 2019. “De situatie is inmiddels gelukkig onder controle. Komend kwartaal wordt naar verwachting de exportblokkade van varkens naar buiten Europa vrijgegeven.”
Over het algemeen is er sprake van een daling van de varkensprijs. “Ook omdat slachterijen niet meer aan China konden leveren door de coronabesmettingen. De beperkingen zullen naar verwachting snel worden opgeheven.” Voor de rest van het jaar voorziet ForFarmers ook een lagere afzet van voer voor de varkenshouderij. “Door lagere dieraantallen, ook in Nederland. Bovendien zijn de grenzen in Oost-Europa dicht door de Afrikaanse varkenspest, die overigens de grens van Duitsland nadert.”
De Europese consumptie van varkensvlees daalt bovendien langzaam. De Afrikaanse varkenspest zorgt aan de andere kant wel voor een grotere vraag vanuit China. “De Europese varkenshouderij staat er wat dat betreft goed op”, haalt Knoop als lichtpuntje aan.
Door: Martin de Vries