Onder varkenshouders groeit de belangstelling om een deel van het mengvoer in het varkensrantsoen te vervangen door enkelvoudige granen. Dit speelt zowel op droogvoer-als brijvoerbedrijven. De schaalvergroting in de sector is een belangrijke aanjager van deze trend.
Kostenvoordeel
Het voeren van granen heeft een kostenvoordeel. Granen hebben, door het overslaan van een gedeelte van het productieproces in de mengvoerfabriek, een lagere kostprijs. Voor varkensbedrijven die in een hamermolen hebben geïnvesteerd, hoeven de granen niet eens meer via een mengvoerfabriek.
Keerzijde
Het voeren van granen kent ook een keerzijde. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het voeren van ongeperste granen een 4% slechtere voederconversie geeft. Bij het voeren van een hoog aandeel gemalen gerst in het rantsoen kunnen drijflagen ontstaan in de mestkelder. Ook blijkt dat de varkens meer vermorsen bij grotere aandelen gemalen granen in de brijbak. Verder kan een hoger aandeel gemalen graan ook tot brugvorming in de brijbak leiden. Met een brijvoerinstallatie is het vermorsen en is brugvorming niet aan de orde. Voor een goede vertering dient de maalfijnheid van de diverse soorten granen aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Als de verteerbaarheid gestimuleerd moet worden, voor een goede groei en een lage voerconversie, is het gewenst om de grondstoffen zo fijn mogelijk te malen. Als de focus echter ligt op meer darmgezondheid (minder diarree), dan is het aan te bevelen om de ruwe celstofrijke grondstoffen grover te malen. Grove delen hebben een positief effect op de maagvertering en ook op de microbiële samenstelling in de dunne darm.
Borging kwaliteit
Bij het zelf mengen van enkelvoudige gemalen granen is het belangrijk dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Allereerst speelt de inkoop van de hoogwaardige grondstoffen hierin een grote rol. Daarnaast is het belangrijk om een goed uitgebalanceerd voermengsel aan uw varkens te verstrekken voor een optimale groei en voerconversie.
Meer informatie
ABZ Diervoeding
Westkadijk 4
3861 MB Nijkerk
T.: +31 (0)33 4221510
E.: info@abzdiervoeding.nl
W.: www.abzdiervoeding.nl