Dikke vesten en winterjassen komen medio november 2018 alweer uit de kast. De temperaturen zijn overdag nog wel aangenaam zo rond de 10 – 15 graden Celsius, maar ’s nachts daalt de temperatuur al tot rond het vriespunt. De klok is alweer verzet en het is vroeg donker. We zijn al bijna de hete zomer van 2018 vergeten. Dit geldt niet voor de varkens!!
Heeft u de laatste maanden last gehad van meer terugkomers, verwerpen en kleine tomen? U bent niet de enige. De zomer van 2018 was een lange, warme en droge zomer. Dit heeft veel effect gehad op de dieren. De afgelopen maanden hebben we de naweeën van de zomer nog gevoeld en is iedereen zich er erg van bewust geworden wat de gevolgen van hittestress zijn.
Door een verminderde voeropname in de kraamstal valt de zeug te veel af. Hierdoor wordt de vruchtbaarheid minder en daarmee vaak de volgende worp ook slechter. Wanneer het slecht vreten doorzet in de dracht zal ook het geboortegewicht van de biggen tegenvallen. Daarnaast speelt het fenomeen najaarsverwerpen mee. Zeugen willen van nature niet drachtig worden einde zomer/ begin najaar.
Wat kunt u nu nog doen?
Probeer de temperatuur in de stal zo constant mogelijk te houden. Mocht je het klimaatsysteem aangepast hebben op de zomer, zet deze dan terug, zodat het niet te koud wordt in de stal. Let met name ook goed op de temperatuurverschillen in de dek- en drachtstal. Mocht een zeug verwerpen, zet deze dan zo snel mogelijk apart om onrust in de groep te voorkomen. De effecten van de zomer worden nu al steeds minder. Mochten problemen aanhouden, vraag dan èèn van de varkensspecialisten van ABZ Diervoeding om te komen kijken. Niet alles is te wijten aan de warme zomer.
Bron: ABZ Diervoeding, 28-11-2018