Steeds vaker ziet De Oosthof Dierenartsen het beeld van stijf en pijnlijk lopende vleesvarkens, 2 tot 4 weken na opleg. Opvallend is dat dit juist hard groeiende dieren zijn en vaak de grootste dieren uit het hok. In ernstige gevallen gaan de varkens op de achterhand zitten. In milde gevallen alleen stijf lopen met een opgebogen rug. Na de startfase is het probleem voorbij en komt ook niet meer terug bij de zware varkens. Dit kan wijzen op Mycoplasma hyosynoviae of Glässer.
Meestal is de oorzaak echter osteochondrose (O.C.). Het kraakbeen in de gewrichten en groeischijven is dan van onvoldoende kwaliteit. Belangrijk is om deze kreupelheid te onderscheiden van streptococcen of trauma. Dit speelt vaak in de eerste week na opleg. Behandeling met antibiotica en eventueel een pijnstiller is dan noodzakelijk. Bij osteochondrose volstaat alleen een pijnstiller. Maar wat kan er nu gedaan worden om dit te voorkomen? Calcium en Fosfor zijn de bouwstenen van de botten, maar ook van kraakbeen.
Dit kan worden aangevuld via het voer (0,5% monocalciumfosfaat) of als topdressing in de risicoperiode. Vitamine D heeft een rol in de Calcium stofwisseling in het lichaam. Vitamine D kent een wettelijk maximum in het voer. Echter, er kan wel gekozen worden voor een betere kwaliteit vitamine D. Opleggewichten van boven de 25 kilogram en biggen die gehuisvest zijn op kunststofroosters zijn ook een risicofactor. Bij zware biggen op kunststof worden de gewrichten teveel belast. Volgens een Duits tijdschrift ontstaan deze tekorten langzaam. Dat wil zeggen dat bovengenoemde aanpassingen (Ca/P en vit. D) in het biggenvoer ook kunnen zorgen voor een vermindering van de klachten.