In vergelijking met de zomerperiode, is het aantal gemelde respiratieklachten in de Online Monitor in de winterperiode hoger. Het totaal aantal gemelde respiratieklachten laat een duidelijk seizoenspatroon zien door de jaren heen. In de afgelopen jaren bleek dat vanaf november tot maart het aantal meldingen van respiratieklachten ongeveer 10 procent hoger ligt dan in de zomerperiode.
Gemiddeld genomen wordt een derde van het totaal aantal gemelde klachten toegeschreven aan luchtwegproblemen. Als meest waarschijnlijke oorzaak noemen dierenartsen Actinobacillus pleuropneumoniae (App), influenza en Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo). Overige secundaire en vaak opportunistische ziekteverwekkers worden ook vaak gemeld als oorzaak van respiratieklachten, namelijk Bordetella bronchiseptica, Glaesserella parasuis, Pasteurella multocida, en streptokokken.
Seizoensinvloed op ziektes
Als we inzoomen op het aandeel varkens ingestuurd voor pathologisch onderzoek, waarbij influenza, PRRS of M. hyo aangetoond wordt, zien we het volgende (figuur 1). Infecties met PRRS laten een seizoensinvloed zien en zijn het hoogst in de wintermaanden, terwijl dit bij influenza-infecties minder duidelijk is.
Uit de gegevens van de Online Monitor blijkt dat dierenartsen in de wintermaanden vaker aan APP of influenza denken bij respiratieklachten (figuur 2). Uit de data van de Online Monitor blijkt dat dierenartsen de rol van M. hyo door het jaar heen gelijk beoordelen, terwijl uit pathologisch onderzoek in de jaren 2019-2022 blijkt dat het percentage secties waarbij M. hyo wordt aangetoond, lager is in de wintermaanden.
Respiratieklachten
In de ingezonden varkens voor pathologisch onderzoek bij GD was in het eerste halfjaar van 2022 in 19 procent van de varkens met respiratieklachten App aanwezig, M. hyo in 13 procent en influenza in ruim 9 procent. In de Online Monitor werd 27 procent van de respiratieklachten gewijd aan App, 6 procent aan M. hyo en 20 procent aan influenza. Deze discrepantie is ook terug te zien in voorgaande jaren. Figuur 3 toont de verschillen tussen de resultaten van de Online Monitor en de van pathologisch onderzoek in het eerste half jaar van 2022.
Figuur 1: percentage positieve testen van M. hyo, influenza en PRRS, uitgevoerd door het laboratorium van GD. (periode 2019 – 2022)
Bron: GD