Dat het PRRS-virus zich gemakkelijk en snel verspreidt, is een bekend gegeven. Het advies luidt daarom dan ook: probeer PRRS zoveel mogelijk buiten de (stal)deur te houden. Hoe? Varkensdierenarts Karen Van Neste geeft in deze vlog de top 5 aan maatregelen die u kunt nemen voor het verbeteren van uw interne- én externe bioveiligheid. Bekijk de video en doe er uw voordeel mee!
Vooropgesteld: PRRS vergt een continue alertheid. Het is een virus dat op talloze manieren ongemerkt je stal kan binnensluipen. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen bij dit virus. Vandaar dat er per definitie sprake moet zijn van een multifactoriële aanpak, ook als we het hebben over het voorkomen van. Eén van die factoren is uiteraard het vaccinatiebeleid, maar met vaccins alleen ben je er met dit virus beslist niet. De vaccinatiestrategie is slechts een onderdeel van een breder pakket aan maatregelen.
Een uitstekende bioveiligheid – zowel intern als extern – zijn cruciaal als het gaat om zo’n hoogst besmettelijk virus als PRRS. Gesloten bedrijven lopen vanzelfsprekend minder risico dan bedrijven die dieren van toeleveranciers aankopen. Toch kun je ook dan gelukkig nog veel doen om de risico’s zoveel mogelijk af te dichten. Bij de aankoop van sperma is dat simpel: koop alleen sperma in dat als PRRS-vrij getest is. Bij de aankoop van bijvoorbeeld nieuwe gelten moet je meerdere maatregelen treffen, maar wetende dat de meeste insleep via de aankoop van gelten komt, loont het zeker om die maatregelen te treffen!
Risico’s van PRRS in kaart brengen
De theorie om PRRS buiten de deur te houden, is heel begrijpelijk en overzichtelijk. Hoe kan het dan dat het soms toch nog mis gaat? Dat is eigenlijk helemaal niet zo vreemd: PRRS is ontzettend besmettelijk en op vele manieren overdraagbaar, dus iedereen op en rond het bedrijf moet altijd op zijn hoede zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een behandel met een naald uitvoert en er even niet aan denkt om bij een volgende toom een nieuwe naald te gebruiken, kan het al mis gaan. Dit omdat ziekten via het bloed op die manier overdraagbaar zijn tot buiten de toom. Dat is overigens een risico dat je weer kunt voorkomen door naaldloos te vaccineren, maar alle risico’s voor de volle honderd procent afdichten, dat is onmogelijk. Maar door de risico’s goed in kaart te brengen en daar de juiste maatregelen op te treffen én ervoor te zorgen dat iedereen deze naleeft én door tegelijkertijd immuniteit bij de dieren op te bouwen, is het heel goed mogelijk om PRRS de baas te blijven!”
Wist u dat er meerdere vlogs beschikbaar zijn die u kunnen helpen bij uw PRRS-aanpak?
BE-NON-221100008