“Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven", aldus GD-dierenarts Tom Duinhof. "In de praktijk probeert men veel verschillende schema’s uit, vooral het 60-6-systeem (60 dagen dracht en 6 dagen na werpen) en vier keer per jaar voor de voet alle zeugen.
Voor de voet enten
Bij voor de voet enten is er meer zekerheid dat er geen zeugen worden overgeslagen, en zullen ook terugkomers weer op tijd gevaccineerd worden.
PRRS-virus
Het PRRS-virus is in staat zichzelf genetisch te veranderen, dus eigenlijk zijn er ontelbaar veel verschillende PRRS-virussen in omloop. Het is daardoor niet op voorhand te zeggen welk vaccin op een specifiek bedrijf het meest werkzaam is. Ook op bedrijven met een consequent entschema komen (kleine of zelfs grote) uitbraken voor, vooral in de winter.
Vaccineren heeft beschermd effect
Door sequentie-analyse-onderzoek is een indruk te krijgen van in hoeverre een veldvirus overeenkomt met bepaalde vaccinvirussen, maar zelfs een goede gelijkenis geeft geen indicatie over het te verwachten succes. Feit is wel dat vaccineren een beschermend effect heeft; uitbraken zullen minder ingrijpend zijn op gevaccineerde bedrijven. Ook vaccinatie van biggen draagt bij aan de stabilisatie van het bedrijf na een uitbraak. Voor een complete aanpak van PRRS is ook strikte biosecurity zeker zo belangrijk om introductie en circulatie van het virus op het bedrijf tegen te gaan. Met alleen vaccineren krijgt men het PRRS-virus niet van een varkensbedrijf af."
Bron: GD Diergezondheid