Ruim een jaar geleden zijn ze op onderzoeksbedrijf Laverdonk gestopt met het couperen van staarten. “Een mooie ontwikkeling, maar het brengt wel een andere manier van werken met zich mee”, geeft Harold de Louw (bedrijfsleider van Laverdonk) aan.
“Voordat we definitief stopte met het couperen zijn er diverse onderzoeksprojecten gedaan met lange staarten. Deze projecten hebben ervoor gezorgd dat we op een andere manier naar de varkens gingen kijken. We hebben hier onze manier van controleren op aangepast en een protocol opgesteld mocht het onverhoopt toch niet gaan zoals gewenst. Zo hebben we geleerd hoe je de lange staart kunt behouden, zonder dat het veel problemen met zich mee brengt”.
Voorkom verveling bij de varkens
Onze ervaringen en onderzoeken hebben aangetoond dat staartbijten op zeer jonge leeftijd al ontstaat. Daarom kun je wat ons betreft niet vroeg genoeg beginnen en is goed controleren en anticiperen belangrijk. Het bijten van staarten is een multifactorieel probleem, zoals een foutief ingesteld klimaat, verveling, niet passend voer óf als de hygiëne of gezondheidsstatus van het varken onvoldoende is. Door deze factoren goed te managen, juist en tijdig te controleren én door voldoende afleiding te bieden kun je de kans op staartbijten minimaliseren.
De dierverzorgers op Laverdonk zijn hierin goed getraind en volgen een opgesteld protocol als er onverhoopt toch staartbijten plaats vindt. Ook is er een heel assortiment aan afleidingsmateriaal wat ze de varkens kunnen bieden; luzerne, gehakseld stro, touwen, speeltjes, jute vellen etc. Signaleert de dierverzorger dat er toch ongewenst gedrag is? Dan worden er meerdere elementen geplaatst in de stal, zodat de varkens hun aandacht verplaatsten.
“Deze manier van werken is extra uitdagend voor onze dierverzorgers, maar het geeft ook veel plezier als je alle varkens met krulstaartjes ziet lopen in de stal”.
De intrinsieke waarde accepteren
Het niet meer couperen van staarten brengt verschillende voordelen met zich mee. “We vinden het erg belangrijk om de intrinsieke waarde van het dier zoveel mogelijk te accepteren en dus zo min mogelijk ingrepen te doen. Het niet meer couperen van de staarten verhoogt daarnaast ook het werkplezier enorm en het ziet er mooier uit in de stal. Toch merk je wel dat de markt nog niet helemaal klaar is voor deze verandering”, geeft Harold aan.
“Bij de verkoop van onze biggen merken we toch dat dit moeizamer gaat, omdat sommige boeren het nog niet aan durven in verband met de mogelijk risico’s die het met zich mee brengt”. Dankzij goede afspraken met de handelaar gaat Laverdonk verder met dit project, omdat ze het belangrijk vinden om deze ervaring op te doen. Zo kan Agrifirm vervolgens haar klanten beter informeren én adviseren over dit onderwerp.
Bron: Agrifirm