Media en analisten spreken over een historische deal. Midden in de nacht van 19 december 2022 tekenden bijna tweehonderd landen in Montreal een akkoord om dertig procent van onze planeet tegen 2030 voor te behouden voor natuur en dertig procent van aangetaste ecosystemen op land, kust en in het water te herstellen.
Wat betekent dit voor onze landbouwsector?
De COP (Conference Of Parties) over biodiversiteit is het kleine broertje van de COP over het klimaat. Daar zitten ze ondertussen al aan COP27. Voor biodiversiteit is dat COP15. Deze COP houdt zich dus hoofdzakelijk bezig met het verlies aan biodiversiteit en de manier waarop dit gestopt en hersteld kan worden. Uiteraard maken financiële middelen een belangrijk deel uit van het debat en het akkoord.
Dertig voor dertig
De ondertekenende landen gaan akkoord om tegen 2030 een derde van de aarde te voorzien voor natuur. Momenteel liggen de percentages eerder rond de 17 procent van het land en zo’n tien procent van de oceanen. Wanneer we op zoek gaan naar nieuwe gebieden om te beschermen, moeten we de gebieden van inheemse volkeren respecteren. Inheemse volkeren maken vijf procent uit van de wereldbevolking, maar hun gebieden liggen wel voor tachtig procent in de te beschermen gebieden. Ze zullen dus een cruciale rol moeten vervullen in het behoud van biodiversiteit. Het akkoord benadrukt verder expliciet de bescherming van wetlands, regenwouden, graslanden en koraalriffen. Het risico gelinkt aan pesticiden moet gehalveerd worden. De finale tekst zal de geschiedenis ingaan als het vredespact met de natuur en het akkoord van Kunming-Montréal.
Ook voor bedrijven is dit akkoord van belang. Het akkoord vraagt van grote multinationals dat ze hun risico’s, afhankelijkheden en impact op de biodiversiteit openbaar maken. Dit kan de start zijn van een verschuiving naar duurzame ontginning en winning van onder andere palmolie en rubber.
Niet alle landen blij met akkoord
Niet alle landen waren blij met het akkoord. De Verenigde Staten en Vaticaanstad weigerden te tekenen. Een aantal Afrikaanse landen zoals Congo, Kameroen en Oeganda konden hun oren niet geloven. Toch was er ook bij hen geen twijfel over de noodzaak om de biodiversiteit wereldwijd te beschermen. Het aantal insectensoorten daalt drastisch, oceanen en rivieren zijn vervuild met plastics en we verbruiken meer grondstoffen dan de aarde kan regenereren. Earth Overshoot Day, de dag dat de wereldbevolking de grondstoffen van dat jaar opgebruikt heeft, viel in 2022 op 28 juli. België doet het nog een pak slechter. De Belgische ‘overshoot day’ viel op 26 maart 2022 en de Nederlandse op 12 april.
De reden waarom een aantal landen niet blij is met het akkoord, heeft vooral te maken met de manier van financieren. Er werd wel overeengekomen om meer dan vijfhonderd miljard dollar aan milieuschadelijke subsidies te hervormen en de rijke landen zullen tegen 2030 dertig miljard dollar per jaar aan financiële middelen voorzien. Deze bedragen zijn een verdrievoudiging van de huidige budgetten.
Digitale sequentie-informatie (DSI)
De landen met het grootste aandeel aan regenwoud, zoals Brazilië, Indonesië en Congo wilden echter een nieuw fonds buiten dat van de Verenigde Naties, met meer garanties. Daarnaast was er het historische akkoord dat bepaalt dat er een financieel mechanisme ontwikkeld zal worden om de voordelen van ontwikkelingen van nieuwe geneesmiddelen, vaccins en voedingsproducten die voortkomen uit digitale vormen van biodiversiteit, te verdelen. Het gaat om digitale sequentie-informatie of DSI.
Het akkoord is niet wettelijk bindend, net zoals het klimaatakkoord van Parijs dat niet is. Maar wanneer er een akkoord is, worden landen wel aangesproken op de verbintenissen die ze aangegaan zijn.
Tekst: Hilde De Wachter
Beeld: Twan Wiermans
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?