Er lijkt in Brussel een akkoord over het nieuwe GLB te zijn bereikt. Formele goedkeuring door de Europese ministers van Landbouw en daarna het Europees Parlement moet nog plaatsvinden. Met het compromis komt er duidelijkheid voor boeren en tuinders. Er worden meer verduurzamingsmaatregelen gevraagd, terwijl het budget omlaaggaat. LTO Nederland is kritisch op die tegenstrijdigheid. Tegelijkertijd is compromis realistischer is dan voorgaande voorstellen. LTO heeft zich daar met succes voor ingezet, ook al zijn niet alle knelpunten opgelost.
Verschuiving GLB
“Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verschuift steeds meer van betaalbaarheid en zekerheid van voedsel naar een verduurzamingsinstrument voor klimaat en biodiversiteit. Boeren en tuinders willen ook verder verduurzamen, maar dat moet financieel wel haalbaar zijn en de Europese voedselvoorziening niet onder druk zetten,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.
Van der Tak vervolgt: “Met dit compromis zien we meer realiteitsbesef dan in een aantal vergaande ideeën die de afgelopen tijd voorbijkwamen. Tegelijkertijd blijft het tegenstrijdig: de eisen gaan omhoog, en het budget naar beneden. Het is nu zaak om bij de uitwerking van dit compromis ervoor te zorgen dat het zo aantrekkelijk mogelijk wordt voor boeren en tuinders om mee te doen, zodat we niet alleen een bijdrage kunnen leveren aan de verdere verduurzaming, maar dat ondernemers daar ook de vergoeding voor krijgen die helaas nog niet in de prijs van het product terugkomt.”
Details grote impact mogelijkheden boeren en tuinders
De details krijgen een grote impact op de uiteindelijke mogelijkheden voor boeren en tuinders. Die worden deels nog uitgewerkt in nationale regelgeving, het Nationaal Strategisch Plan. LTO Nederland zal het compromis zoals dat vandaag is gesloten bestuderen en blijft in gesprek bij de verdere uitwerking. Het nieuwe GLB start op 1 januari 2023.
Bron: LTO Nederland