Voor de zeugenhouderij is het jaar sterk begonnen, voornamelijk als gevolg van forse stijgingen in de prijs voor biggen. In maart 2023 lag het maandsaldo, met 138.500 euro per bedrijf, 97.000 euro hoger dan in maart vorig jaar. Deze stijging werd gedreven door een toename van 70% in de opbrengsten. Het saldo was hiermee ruim tweemaal zo hoog als het langjarig gemiddelde voor deze maand. Ook de overige kosten werden ruim gedekt door de opbrengsten. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 1.000 zeugen.
Opbrengsten fors hoger dan vorig jaar
Na enkele zware jaren voor de zeugenhouderij is het saldo dit jaar sterk verbeterd. In maart 2023 werden alle kosten ruim gedekt door opbrengsten. De voerprijzen waren nog hoog, maar zijn wel gedaald sinds het bereiken van een piek in juni 2022. De biggenprijs was in maart 2023 70% hoger dan vorig jaar en lag hiermee bijna 40 euro boven het langjarig gemiddelde van 2013-2022. Het aanbod van biggen is krap terwijl er voldoende vraag is vanuit het buitenland. De biggenprijzen zijn ook gestegen door de seizoensgebonden hogere vraag. In Zuid-Europa is de voorjaarsopleg in volle gang zodat in het toeristenseizoen kan worden voldaan aan de vraag naar varkensvlees. In navolging van de hogere vleesvarkensprijs was de prijs van slachtzeugen in maart 2023 52% hoger dan vorig jaar.
Stijgende voerkosten
De voerkosten zijn in maart 2023 hoger dan dezelfde maand in 2022. De prijzen van het zeugenvoer en biggenvoer samen zijn in maart van dit jaar 9% hoger dan vorig jaar. De oorlog in Oekraïne zorgde vorig jaar voor een grote verstoring van de handelsstromen en onrust op de granenmarkt, waardoor de voerprijzen sterk stegen. Alhoewel de prijs van graan in 2023 weer is gedaald, zijn de prijzen van soja en raapschroot nog erg hoog. De prijs van soja wordt opgedreven door de droogte in Argentinië die een negatieve impact heeft op de sojabonenoogst.
Voortschrijdend saldo in rap tempo uit het dal
Het voortschrijdend jaarsaldo van zeugen lag in maart 2023 voor het eerst sinds twee jaar weer boven het langjarig gemiddelde. In juli 2022 werd het dieptepunt bereikt van 518.000 euro per bedrijf (518 euro per zeug) onder het langjarig gemiddelde. Dankzij het flinke herstel in de afgelopen maanden kwam het voortschrijdend jaarsaldo in maart 2023 uit op bijna 17.000 euro boven het langjarig gemiddelde. Het jaarsaldo in maart dit jaar bedroeg 507 euro per zeug, tegen een langjarig gemiddelde van 490 euro per zeug.
Bron: Agrimatie