Op de Pork Expo in Den Bosch klonk het officiële startsein voor AHV in de varkenssector. De producent en leverancier van aanvullende voeders ging goed uit de startblokken. Producten geven in de praktijk mooie resultaten en over belangstelling hoeft AHV niet te klagen.
Op een wereldkaart aan één van de wanden van het hoofdkantoor annex productielocatie van AHV International in Zwolle is te zien waar AHV actief is. De grootste concentratie zit in Europa. Maar er zijn inmiddels ook vestigingen aan de oostkant van de Verenigde Staten en in Nieuw Zeeland. AHV (Animal Health Vision) is gestart in de rundveesector, maar is nu ook actief in visteelt en de varkenssector. “Wat varkens betreft richten we ons voorlopig eerst op Europa, voordat we andere werelddelen gaan bezoeken, vertelt Steenbekkers. “Daar hebben we de handen voorlopig wel even vol aan.” AHV biedt aanvullende voeders van volledig natuurlijke oorsprong. De werking ervan berust op onder andere het beïnvloeden van de communicatie tussen ziekteverwekkers in het lichaam, het geven van een extra ondersteuning op momenten dat het dier dat goed kan gebruiken koortsremming en ontstekingsremming. Dit alles op natuurlijke basis.
Testen in de praktijk
Binnen de rundveesector hebben de producten van AHV zich de afgelopen jaren op veel bedrijven bewezen. Dat de producten ook voor varkens werken, stond voor de ontwikkelaars binnen AHV buiten kijf. Het moest alleen nog wel in de praktijk worden getoond. Dat is iets waar Steenbekkers en zijn collega’s in België en Duitsland het afgelopen jaar druk mee zijn geweest. Zij konden hiervoor gebruik maken van twee testbedrijven met zeugen en vleesvarkens in Nederland en één in België. Steenbekkers test in Nederland de producten eerst op het eerste testbedrijf en vervolgens, als het resultaat goed is, op het tweede.
Veel toepassingen proberen
De producten die op het testbedrijf in België worden getest, zijn ook eerst op het Nederlandse bedrijf getest alvorens ze in België in te zetten. “We kijken met name wat werkt om welk probleem te voorkomen. Daarbij zoeken we ook naar de optimale dosering en kijken we hoe we het product het beste kunnen toedienen. We kijken ook naar het effect. Kunnen we zink weglaten? Is er voldoende voeropname en buikvulling? Hoe is het met de wateropname? Wat is het effect op de uitval? Hoe is het met de mestconsistentie? Als er verbetering is, op welke dag vindt dit dan plaats?”, legt Steenbekkers uit. In een jaar tijd kunnen Steenbekkers en zijn collega’s heel wat toepassingen proberen. “Er zijn elke week nieuwe biggen. We hebben heel veel vergelijkingsmateriaal.”
Technische resultaten beter
Steenbekkers is sinds maart 2022 op het eerste testbedrijf bezig. “Onze werkwijze is eenvoudig. We willen weten wat een product doet. We stellen ons ook geen doelen. Want dan ga je toch weer onbewust ook andere maatregelen nemen. Stel dat we als doel zouden hebben om minder doodgeboren biggen te hebben. Dan ga je toch weer vaker opvoelen om die doelstelling te halen. Dan krijg je een vertekend beeld van de werking van je product”, legt hij uit. Inmiddels heeft Steenbekkers een goede indruk van de werking van de AHV-producten op de testbedrijven. “Wij zien bij de biggen veel minder uitval en een hoger eindgewicht. Ze zitten eerder op de 25 kilogram of worden zwaarder afgeleverd.
Verbeteringen
De eerste week zien we gelijk een verhoogde voeropname. Dit lijkt zich door te zetten tot het einde van de mestperiode. Als vleesvarken groeien de dieren ook harder door. Op het eerste testbedrijf was de afdeling na 102 dagen al leeg in plaats van 120 dagen, wat tot dan toe gebruikelijk was. De uitval is minder en de biggengelijker. De varkenshouder komt me telkens glunderend vertellen hoe zwaar de biggen zijn die hij verkocht heeft aan de mester en hoe snel hij de vleesvarkens die hij zelf mest heeft kunnen afleveren.”
Geen wachttijden
In haar streven om bij te kunnen dragen aan betere prestaties voor varkenshouders is AHV begonnen bij de zeug. Om de zeug goed door de transitieperiode te helpen is FarrowPREP ontwikkeld. Dit is een poeder dat vanaf circa vijf dagen voor tot twee dagen na werpen via de trog kan worden toegediend. Het helpt de zeug in conditie te blijven, werkt koortsverlagend, draagt bij aan goede mestconsistentie en geeft rust. “Het geeft hele mooie resultaten. Geboortes lopen vlotter en de biestverstrekking beter. Bij de Deense zeug en de TN70 spenen we gemiddeld 0,6 big per worp extra met FarrowPREP. Daarbij zijn de gespeende biggen gemiddeld ook nog eens zwaarder dan anderen.”
Start een zeug niet goed op, dan zet Steenbekkers Aspi Paste in. Dit is een energieboost en pijnstiller in pastavorm. “Met Aspi Paste komt negentig tot 95 procent van de zeugen binnen één a twee dagen weer overeind en gaat weer aan het vreten. Daarmee red je de melkgift en dus de toom. Op andere bedrijven krijgen zeugen die niet willen opstarten vaak een pijnstiller en antibiotica. De energieboost wordt dan vaak vergeten. Met Aspi Paste dienen we die wel toe. Voordeel is ook dat er geen problemen ontstaan door wachttijden.”
Opkikker voor zwakke biggen
Biggen met een verminderde levenslust geeft Steenbekkers een opkikker met Piglet Activate. Dit is een energieboost met snel opneembare oliën en vetten. “We kiezen bewust niet voor suikers. Deze kunnen een voedingsbodem voor bacteriën vormen”, aldus Steenbekkers. Piglet Activate is een drench die vanuit een flesje met een klein pompje gemakkelijk bij de biggen in de mond kan worden gespoten. Eén of twee milliliter is voldoende. Het product is al een jaar of twee in de markt en veel varkenshouders, met name in Duitsland, hebben de werking ervan al ontdekt. Om problemen door geboortediarree te voorkomen, kunnen varkenshouders ook via een drench Piglet Control inzetten. Dit is ook sinds een jaar of twee op de markt. “Zie je geboortediarree in een toom, geef dan de hele toom Piglet Control. Anders gaat alsnog de hele toom nat”, aldus Steenbekkers.
Ondersteuning in kritische periodes
Een ander product dat Steenbekkers op het testbedrijf succesvol toepast is AHV Qure Liquid. Dit is een product dat het maag-darmstelsel van de big ondersteunt tijdens kritische periodes. Bijvoorbeeld in de tweede en derde week na spenen, als streptokokken makkelijk toeslaan. Is er een grotere infectiedruk, dan kan de varkenshouder ook kiezen voor HiQure Liquid. Dit product legt ongunstige bacteriën in de darmen stil, waardoor de balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën beter wordt. Het product kan bij biggen na spenen in vanuit een vooroplossing op één procent aan de drinkwaterleiding gezet. De droge variant van Qure Liquid, Qure Dry, kan in België via meel worden toegediend. Persen in brok is nog in de proeffase.
Waarschuwing
Steenbekkers waarschuwt wel dat bij toediening via het drinkwater de leiding eerst goed moet worden gereinigd met waterstofperoxide. “Anders maakt de Qure Liquid de leidingen schoon en dan heb je binnen de kortste keren de nippel verstopt.” Inmiddels profiteren diverse varkenshouders in België en Nederland van AHV. Zoals bijvoorbeeld een varkenshouder uit Vlaanderen die vanwege coli, salmonella en streptokokken in de biggenstal een zeer hoge uitval had. “Nu wij hem begeleiden is de uitval 1,6 procent, hoeft hij geen antibiotica meer te gebruiken en zijn de biggen bij opleg bij de mester twee kilogram zwaarder. Het gaat nu zo goed dat hij niet weet waar hij zijn biggen moet laten”, besluit de enthousiaste Steenbekkers.
Dit is een artikel uit vakblad Varkensbedrijf. Meer van dit lezen? Abonneer u dan direct!
Tekst: Gerben Hofman • Beeld: AHV