Vijftien docenten uit mbo, hbo en universitaire onderwijscentra hebben zich 30 mei jongstleden laten bijpraten over onderwijs en varkenshouderij.
Zij kwamen naar Barneveld voor de studiemiddag ‘Vakmanschap in een vitale varkenshouderij’. Doel is om aantrekkelijke en goede scholing te kunnen bieden, nu en in de toekomst.
Studiedag voor docenten varkenshouderij
Elk jaar organiseert VarkensNET een studiedag voor docenten varkenshouderij. De POV heeft mede invulling gegeven aan deze dag om de samenwerking tussen varkenshouderij en onderwijs te verstevigen. Dat is nodig omdat de varkenshouderij behoefte heeft aan meer, goed geschoolde vakmensen. Hiervoor is het belangrijk dat de varkenshouderij een aantrekkelijke werkgever is, dat er ruimte is voor ontwikkeling van mensen en dat er kwalitatief goede scholingsprogramma’s zijn. De onderwijsinstellingen daarentegen zitten met het spanningsveld dat het aantal leerlingen dat kiest voor de varkenshouderij steeds verder terugloopt. De geringe budgetten maken dat het moeilijk is om aantrekkelijk onderwijs te blijven geven. VarkenNET werkt met ketenpartners samen om kwalitatief onderwijs nu en in de toekomst te kunnen blijven bieden.
Programma
Eric Douma, vice-voorzitter van de POV, trapte het programma af met een presentatie over de POV, Coalitie Vitalisering Varkenshouderij, KKS Holland Varken en de onderzoeksagenda varkenshouderij. Vervolgens nam varkenshouder Theo Vernooij de groep mee in een enthousiast verhaal over zijn bedrijf, zijn bedrijfsvoering, het experimenteren met het houden van varkens met lange staarten en de rol van ontwikkeling van mensen binnen zijn bedrijf. Dit werd gevolgd door een presentatie van Theo Bouwmans van CIV Meeting Point Varkenshouderij over e-learning varkenshouderij (ontwikkeld door onderwijs samen met bedrijfsleven). Naast een aantrekkelijke vorm van lesaanbod voor studenten bevat e-learning ook voor werkenden in de varkenshouderij interessante en aantrekkelijke informatie.
Het middagprogramma bestond uit een presentatie van dierenarts Marina Schuttert over de Checklist Bigvitaliteit en dan vooral de succesfactoren die gevonden zijn in het onderzoek. Het onderdeel ‘zorg rond en net na de geboorte’ komt daar als belangrijk element bij. Dit werd gevolgd door een workshop verzorgd door Linda Janssen van de POV over de kennisontwikkeling van mensen die in de stallen werken en borging van deze kennis.