Lawsonia – in de volksmond bekend als PIA – is er in een klinische en een subklinische variant. De subklinische variant kan net zo schadelijk zijn als de klinische variant, tot verlies van 400 gram groei per dag.
Ken Steen Pedersen combineert de praktische kennis uit zijn dierenartspraktijk met de wetenschappelijke inzichten die hij verkregen heeft als professor aan de Universiteit van Kopenhagen. De professor/dierenarts heeft zich in de afgelopen 12 jaar gespecialiseerd in darmgezondheid en ziet de komende jaren behoorlijk wat uitdagingen op de sector afkomen wanneer het gaat om verbetering van darmgezondheid in het algemeen en Lawsonia in het bijzonder.
Hoe is het gesteld met de kennis over darmgezondheid?
“In zijn algemeenheid kun je zeggen dat we best veel weten over darmaandoeningen, maar niet zoveel als van luchtwegaandoeningen. We kunnen biggen leveren vrij van mycoplasma, PRRS, circo-virus, maar vrij van darmziektes lukt ons nog niet. We hebben recent nog onderzoek naar eradicatie van Lawsonia gedaan bij bedrijven die depop/repop doorvoerden. De SPF-veestapel werd opgestart in een brandschone stal. 9 van de 11 deelnemende bedrijven waren klinisch vrij van Lawsonia. De ELISA- en PCR-testen scoorden negatief, het antibioticaverbruik daalde flink en de technische resultaten namen toe. De dagelijkse groei na spenen was +600 gram.”
Wat weten we wel van Lawsonia?
“ We weten dat nagenoeg alle varkens het bij zich dragen. We weten echter niet waarom dat het onder sommige omstandigheden kan opflakkeren. Voer en voersamenstelling spelen een belangrijke rol in de preventie van Lawsonia en er is een genetische component. Maar dat is ook weer afhankelijk van andere factoren. We weten ook dat het latent meer aanwezig is op bedrijven dan we eerder vermoedden.”
Hoe bedoelt u dat?
”Lawsonia kent verschillende verschijningsvormen. Je hebt de klinische variant -ook wel PIA genaamd- en de subklinische variant. In het verleden werd gedacht dat Lawsonia niet aanwezig was als er geen klinische verschijnselen waren. We weten inmiddels dat de subklinische variant van Lawsonia veel vaker aanwezig is. Varkens die klinisch niets mankeren, laten toch prestaties liggen omdat de darmen aangetast zijn door Lawsonia.”
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf. Het hele artikel lezen?