Ook op de varkenshouderijbedrijven merken we de toenemende inflatie aan de kostprijs. Daarnaast zorgt de politiek voor de nodige vraagtekens. Terwijl juist duidelijkheid over de (on)mogelijkheden bedrijven de ruimte en energie geeft die ze nodig hebben om verder te ontwikkelen. Dit meldt ABAB.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren consumentengoederen en diensten in augustus 12 procent duurder dan een jaar geleden. Vooral door de stijging van de energieprijzen neemt de inflatie toe.
Energie was in augustus ruim 150 procent duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Niet alleen energie werd duurder, maar ook de dagelijkse boodschappen. Juist nu, midden in het lopende stikstofdebatossier, worden de eerste levensbehoeften van de consument belangrijker dan ooit.
Stijgende prijzen
Voerprijzen liggen op een torenhoog niveau en de weliswaar lichte daling van de afgelopen maanden wordt tenietgedaan door de hoge energieprijzen. Dan hebben we nog niet eens gesproken over de stijgende rentelasten en arbeidskosten. Ook de noodzakelijke reservering per dier moet naar een hoger niveau. Met de huidige bouwkosten is een reservering van € 135 per zeug en € 25 per vleesvarken lang niet voldoende om over vijftien jaar een nieuwe stal te kunnen bouwen.
Minister Staghouwer van Landbouw enkele weken terug op. Hij kon de landbouwsector onvoldoende perspectief bieden. En dat terwijl perspectief exact datgene is dat de landbouw op dit moment nodig heeft. Zolang er geen duidelijkheid is vanuit de politiek en de visie ontbreekt over het einddoel, blijft de onzekerheid over het perspectief bestaan. Deze onzekerheden geven geen energie, niet voor de blijvers en ook niet voor de (potentiële) stoppers.
Studieavonden en cursus voor jonge ondernemers
Voor de coronaperiode startte ABAB met het organiseren van studieavonden voor jonge ondernemers in de leeftijd van twintig tot dertig jaar. Afgelopen voorjaar gaven we een vervolg aan dit initiatief met het organiseren van een vijfdaagse cursus voor deze leeftijdsgroep, waarbij we vooral ingaan op de visie en strategie voor de varkenshouderij van de toekomst. In korte tijd ontstond er een groep van veertig jonge varkenshouders uit Oost- en Zuid-Nederland met ambitie in de sector. Iedere deelnemer heeft een duidelijke eigen visie over de toekomst van hun varkenshouderijbedrijf in Nederland. Daar krijg ik wél energie van! Uiteraard blijft er behoefte aan een duidelijk overheidsbeleid voor de lange termijn om de visie waar te kunnen maken. Daarnaast zoeken ondernemers naar een constanter verdienmodel, waarbij risico’s vanuit externe factoren beter afgedekt kunnen worden.
Afdekken van externe factoren
Juist het afdekken van de externe factoren is van essentieel belang voor de toekomst. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Denk aan biosecurity en depop-repop voor een gezondere veestapel en daarmee hoger rendement op de lange termijn. Denk aan aanleg van zonnepanelen, maar ook andere energiebronnen. Daarnaast moeten ondernemers meer grip krijgen op andere belangrijke kostenposten zoals mest. Met het aankomend einde aan derogatie wordt mestverwerking, ondanks krimp van de veestapel, belangrijker dan ooit. Ook arbeidsinvulling is van essentieel belang. Stelt u zich wel eens de vraag in welke mate u in uw toekomstige bedrijfsvoering afhankelijk wilt blijven van personeel? Als u van bovenstaande punten energie krijgt om mee aan de slag te gaan, dan liggen er zeker kansen.
Juist in deze turbulente tijd is het zaak om uw langetermijnvisie goed voor ogen te houden en in te springen op de kansen die er gaan komen. Na tijden van onzekerheid volgt altijd een betere tijd. Mogelijk geeft de huidige inflatie op consumentniveau de landbouw juist de waardering en daarmee perspectief en energie die het nodig heeft.
Bron: ABAB