De Franse regering komt met een steunprogramma voor de varkenssector waarmee een bedrag van 270 miljoen euro is gemoeid. Het gaat in de eerste fase om 75 miljoen euro directe steun die medio februari aan de varkensbedrijven wordt uitbetaald. Het steunbedrag is maximaal 15.000 euro per bedrijf.
Voor de tweede fase van het steunprogramma – die in april en mei is voorzien – is 175 miljoen euro gereserveerd. Hoe dit deel exact wordt ingevuld ligt nog niet vast. Frankrijk moet het plan ook nog voorleggen aan de Europese Commissie omdat het moet worden getoetst aan de Europese regels voor staatssteun.
De Franse varkenshouders kunnen ook profiteren van een aantal uitzonderingen die voor hen gemaakt worden in specifieke overheidsregelingen. Dat zorgt voor 20 miljoen euro aan lastenverlichting. Minister van Landbouw Denormandie heeft daarnaast de Franse supermarkten opgeroepen om de inkoopprijzen voor varkensvlees te verhogen.
Restaurateurs moeten origine vermelden
Vanaf 1 maart 2022 moeten Franse restaurants en food servicebedrijven de herkomst van het vlees vermelden en/of het vlees vers is of ingevroren. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw aangekondigd. Voor rundvlees geldt de maatregel al sinds 2002. Voor kip, varkensvlees, lamsvlees en schapenvlees gold de regel vooralsnog alleen in supermarkten en slagerijen.
De uitbreiding van de maatregelen is een antwoord op de toenemende interesse van consumenten in de oorsprong en traceerbaarheid van hun voedsel. De regering rekent erop dat de toegenomen transparantie de consumptie van lokaal vlees zal verhogen. Momenteel komt de helft van het vlees dat in de food service geserveerd wordt immers uit het buitenland, stelt minister Denormandie.
Tekst: Franky De Letter & Erna van Butzelaar