Wereldwijd gebeurt er steeds meer onderzoek naar de rol van bacteriën in de darmen op de gezondheid van mens en dier. Een groep wetenschappers uit Argentinië en Italië toonde voor het eerst aan dat niet alleen de darmen, maar ook de urinebuis van varkens grote groepen enterobacteriën huisvesten.
Slechte reputatie
Bacteriën hebben eerder een slechte reputatie, omdat ze de oorzaak zijn van ontstekingen aan de urinewegen. Die infecties tasten zeker bij drachtige zeugen het welzijn aan. Maar in plaats van te zoeken naar de slechte, gooiden de wetenschappers het in deze studie over een andere boeg. Ze zochten in de urinebuis van gelten en drachtige zeugen zonder infecties naar de aanwezigheid van gezonde bacteriën.
Inseminatie vs. natuurlijk dekken
De onderzoekers namen stalen de urinebuis van in totaal 25 gezonde gelten en drachtige zeugen. Van de zeugen was een aantal kunstmatig geïnsemineerd, terwijl de andere op natuurlijke wijze gedekt waren. In de stalen werd nagegaan welke en hoeveel aanwezig waren.
Minder variatie in bacteriën
De meest voorkomende families waren firmicutes, proteo- en cyano-bacteriën. Er waren geen significante verschillen tussen de gelten en zeugen, zowel qua soort als hoeveelheid. Wel was er bij drachtige zeugen minder variatie. De verhoudingen tussen de soorten bacteriën leken dan weer wel licht te verschillen bij gedekte en geïnsemineerde zeugen. Bij de eerste groep zeugen werden bijvoorbeeld meer firmicutes gevonden.
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Varkensbedrijf. Het hele artikel lezen?