De financiële resultaten in de zeugenhouderij verbeterden de afgelopen maanden. Het saldo steeg naar 51.300 euro in mei 2021. Dat is 3.000 euro hoger dan in dezelfde maand vorig jaar als gevolg van 6% hogere biggenprijzen. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 900 zeugen.
Opbrengsten stijgen sterker dan voerkosten
De opbrengsten waren in mei 2021 bijna 9.000 euro hoger dan vorig jaar dankzij de 7% hogere biggenprijs. De biggenprijs van 58 euro (inclusief toeslagen) is 6% hoger dan mei vorig jaar en ligt daarmee 8 euro boven het langjarig gemiddelde 2011-2020.
De biggenprijzen begonnen dit jaar op een laag niveau, maar zijn in afgelopen maanden sterk aangetrokken door de grotere vraag in het voorjaar en een kleiner aanbod van biggen. Vooral in Nederland en Duitsland daalde de biggenproductie. In Nederland is ruim 7% van de zeugen uit de markt genomen door de opkoopregeling van de overheid. In Duitsland is de zeugenstapel vorig jaar ruim 5% gekrompen door de coronacrisis, Afrikaanse varkenspest en strengere milieu- en dierenwelzijnsregels. Op de biggenmarkt is dit jaar de gebruikelijke voorjaarsopleg te zien. Vooral Spanje heeft in het voorjaar meer biggen ingevoerd om te kunnen voldoen aan de grotere vraag naar varkensvlees in de zomer als het toeristenseizoen weer op gang komt. De biggenprijs ligt daardoor in mei boven het niveau van vorig jaar en boven het langjarig gemiddelde.
Zeugen voor de slacht
De prijs van slachtzeugen klimt uit het dal en is in mei 2021 bijna 20% hoger dan in mei vorig jaar. Medio 2020 daalde de opbrengstprijs sterk en die bleef laag tot februari dit jaar. Door de coronacrisis was de afzet van worstproducten en vleeswaren flink teruggelopen. In maart 2021 trad een prijsherstel op, in navolging van de hogere prijzen voor vleesvarkens.
Voerkosten
De voerkosten zijn in mei 11% hoger dan in mei vorig jaar. In de afgelopen maanden zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een prijsstijging van het varkensvoer sinds oktober vorig jaar. Vooral sojaschroot en granen zijn in de afgelopen maanden duurder geworden. De voerkosten per bedrijf zijn daardoor 5.400 euro hoger dan mei vorig jaar.
Voortschrijdend saldo daalt verder
Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens ligt in mei 3.000 euro onder het langjarig gemiddelde. Dat jaarsaldo is wel veel lager dan mei vorig jaar door de lagere saldi in de afgelopen periode. In maart 2020 werd een recordniveau van het jaarsaldo bereikt. De daaropvolgende maanden zakte het voortschrijdend jaarsaldo door lagere saldi. In mei 2021 ligt het voortschrijdend jaarsaldo 1 euro onder het langjarig gemiddelde van 72 euro per vleesvarken per jaar.
Bron: Agrimatie