Ben jij een jonge ondernemer uit één van de zuidelijke provincies? Sta je nog voor de bedrijfsovername en wil jij je persoonlijke en managementvaardigheden verder ontwikkelen? En zou je graag eens sparren met ondernemers uit jouw leeftijdscategorie?
Na een succesvolle eerste editie van de studieclub jonge ondernemers die ABAB samen met Geurts Mengvoeders organiseerde, start ABAB dit voorjaar met een tweede studieclub.
Wat houdt de studieclub voor jonge varkenhouders in?
Deelnemers komen in een half jaar tijd vijf keer bij elkaar op bijeenkomsten van de studieclub. De eerste bijeenkomst is eind februari 2022. Hierbij houdt ABAB jonge ondernemers de spiegel voor en bespreekt ABAB de actualiteiten in de varkenshouderij.
Het programma wordt verzorgd door Peter Bardoel (Geurts Mengvoeders) en Remco Janssen (ABAB).
Programma studieclub jonge varkenshouders
Het programma kan op basis van individuele wensen worden aangepast, maar ziet er globaal zo uit:
Dag 1. Kleur bekennen
Durf jij kleur te bekennen? De ondernemer is de spil van het bedrijf. Daarom is het goed om je sterke punten, maar ook jouw aandachtspunten te kennen. De IKTO-test geeft je persoonlijkheidsprofiel weer in kleuren en kwaliteiten. Op een succesvol bedrijf zijn alle kleuren aanwezig. Als voorbereiding op de eerste bijeenkomst krijgt iedere deelnemer een link toegestuurd om de IKTO-test in te vullen.
Dag 2. Bedrijfsovername
De tweede bijeenkomst staat in het teken van bedrijfsovername. Welke aspecten komen er bij een bedrijfsovername kijken? Hoe kan een toekomstige ondernemer zich nu al voorbereiden op de bedrijfsovername? Op welke manier wil de toekomstige bedrijfsopvolger het bedrijf voortzetten in de toekomst?
Dag 3. Inzicht in liquiditeit
Welke technische resultaten willen we behalen in 2022? Welke varkensprijzen verwachten we? En welke investeringen wil je als ondernemer komend jaar gaan doen? Wat voor invloed heeft dit op de liquiditeit? Op dag drie wordt er een doorkijk van een fictief bedrijf voor het komende jaar gemaakt. Welke verwachting hebben de ondernemers voor het komende jaar en hoe kun zij dit gedurende het jaar monitoren en bijsturen?
Dag 4. Voeding en huisvestingssystemen voor de toekomst
Tijdens de vierde bijeenkomst wordt ingegaan op voeding. Hoe ziet een voersamenstelling eruit en op welke elementen kan bijgestuurd worden? Welke effecten kunnen we verwachten in de stal? Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst wordt dieper ingegaan op huisvestingssystemen van de toekomst. Met welke wet- en regelgeving krijgen we te maken en wat betekent dit voor de huisvestingssystemen? Hoe kun je je als ondernemer nu al voorbereiden op de toekomstige wet- en regelgeving?
Dag 5. Excursie
Door breder te kijken dan alleen het eigen varkensbedrijf, krijgen ondernemers een betere kijk op de sector. De vijfde bijeenkomst is daarom een excursie naar een bedrijf, dit kan zowel binnen als buiten de varkenshouderij zijn.
ABAB start iedere bijeenkomst om 16.00 uur en eindigen om 20.00 uur. De bijeenkomsten vinden veelal plaats op het kantoor van ABAB aan de Akkerdistel 4 in Boxmeer. De kosten voor deelname bedragen € 500 exclusief btw per persoon. Het avondeten wordt ook door ons verzorgd.
Deelnemen?
Wil jij deelnemen aan deze waardevolle studieclub? Meld je dan uiterlijk vrijdag 25 februari aan bij Remco Janssen, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0492-57 98 31 of stuur Remco een mail.
Bron: ABAB