De biologische varkenshouderij van de familie Van Veen in Boerdonk is een prachtig voorbeeld van duurzame landbouw. Op zaterdag 1 april nodigde de familie Van Veen alle inwoners van Boerdonk en omgeving uit om samen met hen voor het eerst dit jaar de varkenswei van haar boerderij te openen. De zeugen gingen daarna, vrolijk, de wei in.
Dansend de varkenswei in
Dankzij de overvloedige regen de afgelopen tijd, was er aan modder voor de dieren geen gebrek. Bezoekers kwamen op deze dag bovendien alles te weten over de biologische varkenshouderij.
Lange traditie van varkens houden in Brabant
De familie Van Veen heeft een lange geschiedenis in de agrarische sector. Al generaties lang houdt deze familie varkens in Brabant. In 2019 besloten Geertjan, Gerrit en Maron om over te stappen naar de biologische varkenshouderij. Alle varkens hebben een uitloop naar buiten, krijgen biologisch geteeld voer en houden hun krulstaart. De varkens krijgen volop ruimte om te bewegen, te spelen en te wroeten.
De biggen en varkens leven er in het stro. Dat is niet alleen comfortabel en lekker warm in de winter, de varkens gebruiken het stro ook om van de knabbelen. De zeugen die dragend zijn, lopen van ongeveer april tot september buiten in de wei. Daar hebben ze alle ruimte, vrijheid en een modderpoel.
Goed zorgen voor de natuur en omgeving
Ook is de familie bezig met biodiversiteit, ieder jaar worden er onder andere bomen aangeplant op het erf. Zo wordt het erf elk jaar mooier en aantrekkelijker voor vogels, dieren en insecten. De mest van de varkens wordt gebruikt voor bemesting van biologische akkers. Dat draagt bij aan de biologische voedselkringloop. Op hun land gebruiken ze geen kunstmest.
Naast het welzijn van de varkens, is ook de duurzaamheid van de biologische varkenshouderij van de familie Van Veen belangrijk. Ze gebruikt zonnepanelen om hun energieverbruik te minimaliseren. Het vlees van haar varkens wordt afgezet via de biologische slachterij De Groene Weg. Om het vlees dicht bij de consument te brengen opende Maron een klein winkeltje aan huis.
Bron: VarkensVandaag