Rondom spenen hebben zeugen extra energie nodig. Dit is van belang voor de uniformiteit en de groei van de volgende toom. Vaak worden hiervoor snelle energiebronnen zoals suiker en dextrose gebruikt. De ervaring van adviseur Herman Janssen van Gebrs. Fuite is echter dat een vet-eiwitkern een meer geschikte energiebron is in deze periode.
Moderne zeugen hebben de laatste dagen voor spenen en tussen spenen en dekken extra energie nodig. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van de eicellen en de innesteling van bevruchte eicellen voor de volgende toom. “Ondanks de huidige economische tijden blijft dit een goede investering”, aldus Janssen.
Snelle energiebronnen beperken voeropname
De adviseur ziet echter dat er op veel zeugenbedrijven nog winst te halen is in de voeding rond spenen. “Om de extra energiebehoefte in te vullen, wordt van oudsher veel gewerkt met snelle energiebronnen als suiker en dextrose. Nadeel is dan echter dat de glucosepiek uit suiker en dextrose de maximale voeropname beperkt. Dit wil je als varkenshouder niet in deze periode. Dit bracht ons op het idee om een vet-eiwitbron te gaan gebruiken als extra energiebron rond spenen.
Wel extra energie, geen dip in de voeropname
Met een vet-eiwitkern geef je extra energie, maar de glucosepiek blijft beperkt of helemaal weg, afhankelijk van het aandeel vet-eiwitkern. De zeugen vreten gewoon door. Daarom bieden we naast het traditionele dekstalvoer nu ook dekstalvoer met een vet-eiwitkern als energiebron. Ook bieden we Topheat aan, een vet-eiwitkern die ontop aan het dekstalvoer kan worden toegevoegd.”
Goede ervaringen
Voeren van een vet-eiwitkern rond spenen levert in de praktijk goede resultaten. Janssen; “we horen van klanten terug dat zeugen goed berig worden, maar wat hen het meest opvalt is dat zeugen beter behouden. We zien afbigpercentages stijgen met vier tot zes procent. Magere zeugen worden beter berig. Maar overall zien klanten het percentage kleine biggen afnemen en de bigvitaliteit toenemen. Zwaardere en vitalere biggen vinden na geboorte sneller de speen met biest en leggen hiermee ook de basis voor een betere groei.”
Tekst: Gerben Hofman