Het werpproces vraagt veel energie van de zeug. Met de juiste voer- en watervoorziening help je de zeug vlot te werpen en op te starten. Ook de pasgeboren biggen hebben hier baat bij. Met de juiste maatregelen zorg je voor fittere zeugen en voorkom je problemen.
Het effect van een lage bloedsuikerspiegel
Tijdens het werpen daalt de bloedsuikerspiegel van zeugen. Start een zeug het werpproces met te weinig energie? Dan kan ze niet vlot afbiggen doordat het bloedsuikerniveau te veel daalt. Maar dit heeft niet alleen gevolgen voor de zeug. Er is dan ook te weinig energie en zuurstof beschikbaar voor de biggen. De biggen die levend geboren worden, kunnen last hebben van hogere melkzuurgehaltes in het bloed. Hierdoor komen ze later bij het uier en drinken ze slecht, waardoor ze alsnog kunnen uitvallen. Zorg dus dat je zeugen rondom het werpen voldoende energie hebben.
Tip 1: voer
Als het afbiggen meer dan 3,5 uur na voeren start, dan stijgt de geboorteduur extra. Wij adviseren twee tot vier keer, zoveel mogelijk verspreid over de dag, te voeren in de kraamstal. Hiermee voorkom je dat de porties voer te groot zijn of dat er te veel tijd zit tussen voeren en werpen. Let wel op bij het afstellen van de dosators: dit dient nauwkeurig te gebeuren, omdat een foutieve instelling een groter gevolg heeft bij drie of vier voerbeurten.
Tip 2: water
Naast het voer is ook de watervoorziening voor de zeug van belang. Hierdoor kan de zeug melk aanmaken. Tijdens het werpen is het belangrijk dat de nippelgift >2,5 liter/minuut is, zodat de zeug makkelijk kan drinken. Een handmatige extra watergift via de trogkraan kan positief werken. Voeg voor extra energie eventueel een schep dextrose toe aan het water. Laat de zeug na het werpen een paar keer extra overeind komen om te drinken.
Energie afgestemd op dracht en lacto
Ons Select zeugenvoer is zo samengesteld dat het zowel snel als langzaam energie afgeeft aan de zeug. Door optimaal geselecteerde vezelbronnen en dikke darm fermentatie geeft dit voer zowel in dracht als lacto langdurig energie aan de zeug. De zeug is hierdoor fitter en kan makkelijker afbiggen, wat zorgt voor minder doodgeboren biggen zijn en zowel zeug als biggen starten vlot op na het werpen. Op naar meer grootgebrachte biggen per zeug!
Bron: Agrifirm