De laatste maanden werden we allemaal geconfronteerd met de verregaande gevolgen van een wereldwijde pandemie. Het virus verantwoordelijk voor covid-19 is dan wel op de mens overgedragen via wilde dieren; ook de veestapel vormt een risicofactor voor het ontstaan van nieuwe infectieziekten die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier. In een persbericht legt epidemioloog Christian Ducrot van INRAE uit hoe epidemieën bij vee opgevolgd worden.
Ten eerste laat Ducrot weten dat er heel wat nationale, Europese en globale monitoringssystemen bestaan voor gekende ziektes. Zo maken wetenschappers interactieve kaarten waarop uitbraken in verschillende landen en regio’s in realtime aangeduid worden. Ook voor ziektes die al onder controle zijn, wordt regelmatig getest op landbouwbedrijven en in slachthuizen.
Risicofactoren epidemie
Zodra een epidemie uitbreekt, wordt er gezocht naar informatie over het pathogeen. Denk maar aan de manier waarop het doorgegeven wordt of welke dieren het meest vatbaar zijn. Vervolgens werkt INRAE modellen uit die de evolutie van de epidemie voorspellen onder verschillende omstandigheden. Zo kan berekend worden welke risicofactoren de grootste impact hebben en dus zeker vermeden moeten worden. Ook na de epidemie kunnen de modellen nog waardevolle inzichten verschaffen.
Intensieve veeteelt
De voornaamste oorzaak voor het ontstaan en de verspreiding van nieuwe pathogenen is de intensieve veeteelt. Hier vind je immers veel dieren op een kleine oppervlakte, is er een nauw contact tussen dier en mens en komen verschillende diersoorten soms in contact. Ook transport van dieren vormt een belangrijke risicofactor. Het is daarom van groot belang om preventief te werk te gaan. Niet alleen de veehouders kunnen stappen ondernemen voor een betere bioveiligheid, zoals het instellen van een quarantaine voor nieuwe dieren op het bedrijf. Daarnaast kunnen ook onderzoeksinstellingen zich voorbereiden door meer kennis te vergaren over de ontwikkeling van medicijnen, vaccins en tests.