Voor de vleesvarkenshouderij is in januari 2023 het saldo van vleesvarkens 3.100 euro hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is te danken aan de hogere opbrengsten die iets sterker stegen dan de kosten van voer en biggen. De opbrengsten waren in januari echter nog onvoldoende om de vaste kosten te dekken, waardoor er een negatief inkomen resteerde. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met 2.700 gemiddeld aanwezige vleesvarkens. De uitgangspunten zijn begin dit jaar geactualiseerd, zie Toelichting indicator.
Opbrengsten stijgen iets meer dan de kosten
De opbrengsten zijn in januari 2023 de helft hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Na een zwakke start zijn vleesvarkensprijzen vorig jaar vanaf maart flink gestegen. De snelle prijsstijging was vooral het gevolg van het krimpende aanbod in Europa. Begin dit jaar is de stemming op de varkensmarkt nog steeds positief. De seizoensgebonden lagere vraag naar varkensvlees heeft dit jaar de opbrengstprijzen nog niet gedrukt. In tegendeel, de gemiddelde prijs was de helft hoger dan januari vorig jaar. Het aanbod van vleesvarkens in de EU wordt voor 2023 3 tot 4% lager geraamd dan vorig jaar. In bijna alle EU-landen zal de productie van vleesvarkens dalen. In Nederland zal de geraamde krimp meevallen, maar bijvoorbeeld in Duitsland zal de daling van de varkensstapel voortzetten door de Afrikaanse varkenspest, strengere milieu- en dierenwelzijnsregels en de hoge kosten voor voer en energie.
Biggenprijs verdubbeld vergeleken vorig jaar
De biggenprijs is in januari 2023 fors hoger: meer dan verdubbeld vergeleken met januari vorig jaar. Daardoor namen de aankoopkosten van biggen toe met 28.000 euro per bedrijf. Ook de voerkosten zijn veel hoger. Vleesvarkensbrok was in januari 26% duurder dan dezelfde maand vorig jaar. De al in 2021 ingezette prijsstijging van veevoergrondstoffen werd vorig jaar versterkt door de oorlog in Oekraïne, een belangrijk exporterend land van granen. De voerkosten piekten in juni. Daarna volgde weliswaar een lichte prijsdaling dankzij het graanakkoord tussen Rusland en Oekraïne waardoor de graanexport uit Oekraïne via de Zwarte Zee weer werd hervat. Graan is wel minder duur geworden, maar de prijzen van de veevoergrondstoffen soja en raapschroot zijn nog erg hoog. De voerkosten zijn in januari 15.000 euro hoger dan in januari 2022. Vooral dankzij de bijna 46.000 euro hogere opbrengsten is het saldo 3.100 euro hoger dan in januari 2022.
Dieptepunt voortschrijdend jaarsaldo achter de rug
Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens lag in januari op 95.000 euro onder het langjarig gemiddelde. Het dieptepunt werd bereikt in juli, waarna licht herstel volgde. Hiermee lag in januari het voortschrijdend jaarsaldo per vleesvarken per jaar 35 euro onder het langjarig gemiddelde saldo van 75 euro.
Dashboard
Bron: WUR