Na een structuurwijziging viel de Deense fokkerijorganisatie DanAvl in drie organisaties: Danbred, Danic en Danish Genetics. Ruim twee jaar na de splitsing hebben de individuele organisaties hun eigen koers bepaald.
De Deense fokkerijorganisatie DanAvl voerde begin 2018 een rigoureuze wijziging door in haar bedrijfsstructuur. Hoewel het fokkerijprogramma van de Denen al jarenlang strak georganiseerd was en daarmee ook de basis voor wereldwijde expansie, was de internationale verkoop een stuk minder gestructureerd. 12 agenten en wederverkopers (vendors) verzorgden de distributie van het Deense fokkerijmateriaal in de vorm van fokkerijsperma of gelten. Niet zelden waren er meerdere partijen in één land actief, elk met hun eigen contacten met Deense kernfokkers.
Veel geld verdiend
De ongeorganiseerde verkoopstructuur was voor DanAvl de reden om de bedrijfsvoering van het bedrijf te wijzigen. Volgens de fokkerijorganisatie was het internationale succes van de Deense genetica reden om de structuur te veranderen. Een onduidelijk distributiemodel gaf te veel wildgroei van dealers en agenten die veel geld verdienden. Een nieuw bedrijfsmodel zou daar verandering in moeten brengen. De twaalf afzetkanalen moesten in het voorstel samengevoegd worden tot één centraal georganiseerde distributiestructuur, onder toezicht van DanAvl zelf, waarmee de vergelijking met het distributiemodel van Topigs Norsvin gemaakt kan worden. Topigs Norsvin houdt wereldwijd ook controle over de distributie van haar fokmateriaal.
Driedeling van organisaties
De transitie naar het nieuwe bedrijfsmodel ging echter niet zonder slag of stoot. De Deense mededingingsautoriteit had bezwaren tegen de voorgenomen wijzigingen, waarbij de vrije concurrentie werd ingeperkt door het grote marktaandeel, DanAvl moest terug naar de ontwerptafel. Hoewel het DanAvl’s intentie was om met dezelfde omvang van de populatie door te gaan, bleken enkele kernfokkers zich te vergewissen van het potentieel dat ze hadden. De opmars van Deense genetica viel ook bij andere fokkerijorganisaties op, maar tot op heden konden zij niet de hand leggen op Deens materiaal. Nu DanAvl verplicht was de contracten op te zeggen, verkeerden de kernfokkers in een goede onderhandelingspositie. In totaal stapten 8 kernfokkers en 25 vermeerderaars niet in bij het nieuwe DanBred.
Danbred, Danish Genetics en DANIC
Na de splitsing van de Deense fokkerij ontstonden er drie organisaties. DanBred, met het grootste deel van de fokkers en het uitgebreide onderzoek van SEGES (VSP) achter zich, startte begin 2018 haar nieuwe organisatie. Het vertrek van de kernfokkers bij DanBred leidde er niet toe dat de afzet van de Deense fokkerijorganisatie daalde. De vrijgekomen licenties zijn vrijwel direct toebedeeld aan nieuwe kernfokbedrijven en bij bestaande fokkers is de capaciteit uitgebreid. Danish Genetics kwam wat later op gang. Pas in november 2018 op EuroTier profileerde de organisatie zichzelf voor het eerst in het openbaar, omdat Danish Genetics eerst een officiële erkenning als fokkerijorganisatie moest verwerven. Danish Genetics heeft een samenwerking opgezet met de Schotse universiteit van Roslin voor de fokwaarde-berekeningen te maken van de 7 aangesloten kernfokkers. Naast de 7 kernfokkers zijn ook 14 subfokkers aangesloten bij Danish Genetics.
Møllevang, één van de grootste kernfokkers van het oude DanAvl die zowel de York, Landras als de Duroclijnen huisvest, sloot zich aan bij PIC en wordt inmiddels als het DANICproduct verkocht. DANIC maakt gebruik van het faciliteiten van PIC voor de fokwaardeschatting en genomic selection.
DANIC
Door de structuurwijziging is de Deense geneticamarkt niet op de kop gezet. Danbred is marktleider, gevolgd door Danish Genetics. Samen hebben ze meer dan 95 procent van de markt. Het restant wordt ingevuld door Topigs en PICMøllevang. “Het is ook geen ambitie van DANIC om de genetica van Møllevang leidend te maken in Denemarken. De drie lijnen van het bedrijf van Mollevang zijn direct gespiegeld in Rusland, Spanje, Ierland en Canada. PIC ziet DANIC als een product voor de internationale markt. De focus ligt niet op Denemarken en er zal op termijn ook geen sprake meer zijn van een Deens product, maar van een PICproduct”, vertelt Marcel Giesen (Next Genetix).
Next Genetix is in Nederland exclusief verdeler van de DANICgenetica (eigen aanfok en fokgelten) en heeft via NEMEGHEER NV toegang tot de Belgische markt. In de afgelopen twee jaar heeft Next Genetix twee nieuwe subfokkers verworven en de rek is er nog niet uit, denkt Giesen. Next Genetix is onlangs een samenwerking aangegaan met PICNL, waardoor de organisatie nu ook de beschikking heeft over de lijnen van PIC. “Daardoor kunnen klanten nu ook gebruikmaken van de zuivere lijnen van het Engels Landras en de Large White, die samen de Camboroughzeug van PIC vormen. Met DANIC hebben we nu een marktaandeel van ruim 9 procent in Nederland (90.000 zeugen) en met PIC 4 procent. Onze doelstelling is in komende jaren naar 25 procent marktaandeel te stijgen met onze gezamenlijke producten.
”In Vlaanderen zijn DANIC en de overige PICproducten al langer met elkaar verweven, vertelt Cedric Lefebvre. Lefebvre is verantwoordelijke bij KI Lichtervelde, één van de verdelers van DANICgenetica in België “Op dit moment hebben we enkele klanten met een rotatieovereenkomst die de lijnen combineren, maar wel op uitdrukkelijk verzoek van de klant.” Het marktaandeel van het DANICproduct is in België nog klein, maar de potentie is er zeker. “Met meer aandacht voor het aantal tepels, bigoverleving en melkhoeveelheid moeten we ons grootbrengend vermogen verbeteren, met behoud van de sterktes als vruchtbaarheid en aantal levend geboren is DANIC een product dat past bij de Nederlandse en Belgische markt”, stelt Reinaard Nemegheer (Nemegheer NV), die ook refereert naar de economische vleesvarkenseigenschappen, wat in België erg zwaar doorweegt onder varkenshouders. Nemegheer en KI Lichtervelde sluiten in België de contracten voor eigen aanfok af. Het fokkerijsperma wordt vervolgens via KI Lichtervelde uitgeleverd, afkomstig uit Duitsland. Bij GFS heeft DANIC een populatie fokberen staan. Op korte termijn zal er onder KI Lichtervelde ook een subfokbedrijf voor DANICgenetica in België operationeel worden.