Evenwichtig fokken is gericht op het in evenwicht houden van de vooruitgang van vele eigenschappen om te zorgen dat de totale supply chain voor varkensvlees winstgevend is. Deze eigenschappen kunnen worden ingedeeld in (re)productie en efficiëntie-eigenschappen en in diergezondheids- en dierenwelzijnseigenschappen, waaraan de afgelopen tijd steeds meer aandacht wordt besteed.
Nadat Hendrix Genetics zich tientallen jaren op evenwichtig fokken hebben gericht, is er nu een nieuwe tijd aangebroken; de tijd waarin wij door schakelen van evenwichtig fokken naar duurzaam fokken.
Weg naar duurzamere varkenssector
Het wordt lastiger om je op doelstellingen voor evenwichtig fokken te richten, omdat hierbij rekening moet worden gehouden met economische, sociale en ecologische aspecten. Hendrix Genetics wil de weg vrij maken naar een duurzamere varkenssector. Als wereldwijde leider willen wij de standaard zetten op het gebied van economische, sociale en ecologische duurzaamheid. Deze ontwikkeling is nu belangrijker dan ooit.
De economie is de basis
Economie is zeer belangrijk voor een gezonde varkensvleessector en een bepalende factor tijdens elke productiefase. De genetische vooruitgang die we met onze Hypor-zeugen, -biggen, –vleesvarkens en -varkensvlees brengen, creëert economische waarde voor de gehele sector. Onze visie op fokkerij begint met een kalme, (voer)efficiënte zeug die eenvoudig te managen is; met de capaciteit om haar eigen biggen te spenen gedurende een langer reproductief leven.
Schaarste in personeel
Agrarisch personeel is schaars en zou niet ingezet moeten worden voor taken die een zeug, geselecteerd op zelfredzaamheid, zelf kan uitvoeren. Bij zelfredzaamheid hoort een zeug met het juiste aantal spenen die haar nakomelingen voorziet van hoogwaardig colostrum en hoogwaardige melk om ze sterk en gezond te houden.
Economische aspecten
Er is ook rekening gehouden met economische aspecten als wij selecteren op biggen met hoge geboortegewichten en lage variatie. Uit onderzoek blijkt dat een big van 1,5 kg in vergelijking met een big van 1 kg door een hogere overlevingskans, sterkere groei en meer volledig marktwaardige varkens die naar de vleesverwerker gaan 121% meer winst oplevert.
Uniforme vleesvarkens
Fokken op uniforme vleesvarkens met sterke groei en duurzame voerconversie binnen onze beren- en zeugenlijnen resulteert in varkens die de volledige waarde opbrengen van spenen tot aan de finishlijn. Ons doel is om binnen het uitbetalingsschema de hoogste classificatie te scoren door middel van uitstekende karkaskenmerken. Hoge karkasopbrengst, laag dripverlies, de juiste spier- en spekdikte en vlees met de gewenste kleur en marmering voor elke markt.
Selectie op sociale duurzaamheid
Doordat wij selecteren op zelfredzame dieren die het onder alle omstandigheden goed doen, zetten wij tegelijkertijd de standaard op het gebied van sociale duurzaamheid. Dieren die zonder ingrijpen of hulp voor zichzelf kunnen zorgen, vormen een onderscheidend onderdeel van sociale agrarische ontwikkeling. Hieronder vallen ook zeugen die in elk huisvestingssysteem goed presteren; omdat wij de komende jaren omschakelen naar vrije dracht- en kraamsystemen.
Nieuwe genetische technologieën
Levensvatbare biggen binnen een toom met hogere, uniforme geboortegewichten hebben een grotere kans om te overleven. Een lager aantal lichtgewicht biggen leidt tot gelijke concurrentie voor spenen, minder biggenmanagement, minder overleggen en minder zorg voor kleine biggen. Al deze factoren resulteren in blijere, gezondere varkens. Daarnaast onderzoeken we nieuwste genetische technologieën om dierbehandelingen als castratie af te schaffen; evenals camera- en sensortechnologieën, zodat het couperen van staarten niet meer nodig is. Uiteindelijk is heerlijk en voedzaam varkensvlees onze ultieme belofte aan de consument. Naarmate duurzaam fokken en duurzame veehouderij beter maatschappelijk geaccepteerd worden.
Het verkleinen van onze milieuvoetafdruk
Hendrix Genetics legt de lat ten aanzien van ecologische duurzaamheid hoger. Om de voetafdruk van de sector te verkleinen, is het introduceren van duurzame conversie (DCR) essentieel. Er komt meer bij voerconversie kijken dan alleen het berekenen van voervolume in relatie tot vleesvolume. We moeten niet alleen zorgen voor genetische vooruitgang, maar ook onderzoek doen naar de effecten van emissiereducerende diëten en alternatieve ingrediënten; beide zijn nodig voor een evenwicht in de productie van voedsel, diervoeding en brandstof.
Het verbeteren van de voerconversie is de efficiëntste manier om de milieubelasting door de varkenssector te beperken. Varkens worden echter gezien als de makkelijke eters van de natuur die kunnen worden ingezet om de hoeveelheid voedsel die als afval eindigt te beperken. Als voedsel en bijproducten van voedsel worden weggegooid; is er niet alleen voedsel verspild, maar ook het land, de arbeid, het water en de voedingsstoffen die zijn geïnvesteerd om het voedsel te verbouwen/laten groeien. Een duurzamere manier om voerconversie te meten; is door de milieubelasting aan de ratio toe te voegen en naar DCR om te schakelen.
Een nieuw tijdperk is aangebroken. De standaard zetten is onze bijdrage aan ‘Better breeding today for a brighter life tomorrow’.
Bron: Hendrix Genetics