De tijd dringt voor de Britse varkenssector. Daarvoor waarschuwt de National Pig Association (NPA), die er bij de regering op heeft aangedrongen onmiddellijk actie te ondernemen om het personeelstekort aan te pakken. Deze heeft de voedsel- en landbouwsector verlamt.
Het chronische tekort aan arbeidskrachten in vleesverwerkingsbedrijven zorgt voor een groeiende achterstand van varkens op boerderijen. Er zijn momenteel naar schatting 85.000 extra varkens op boerderijen in het Verenigd Koninkrijk. Dat aantal neemt met ongeveer 15.000 per week toe en boeren hebben snel ruimtegebrek.
Britse varkenssector 2021
De varkensindustrie heeft het afgelopen jaar zwaar te verduren gehad, aangezien een ‘perfecte storm’ van COVID-19, Brexit en recordproductiekosten. Sommige varkenshouders hebben al gedwongen de sector verlaten. Terwijl lege winkelschappen en producttekorten steeds gewoner worden, en kerstspecialiteiten zoals ‘pigs in a blanket’ al worden bedreigd, heeft het domino-effect van het personeelstekort een verwoestend effect op de varkenshouders van het land. Die opsomming maakt NPA-topman Zoë Davies.
De eerste helft van 2021 was de slechtste financiële prestatie van de Britse varkenssector ooit. Dit komt door records in productiekosten. Producenten verloren in de eerste zes maanden van dit jaar 116 miljoen pond, volgens schattingen van AHDB. Er is geen teken van een onmiddellijke afname van de financiële druk waarmee de sector is geconfronteerd.
Producenten komen in vicieuze cirkel door achterstand
“We zien nu al dat producenten in het hele land geen varkens meer krijgen of hun aantal verminderen omdat ze deze verliezen niet langer kunnen dragen,” zei Dr. Davies. “De varkensachterstand zorgt nu voor nog meer problemen voor boeren, waardoor ze extra geld nodig hebben voor duur voer en boetes moeten krijgen voor het verkopen van varkens met overgewicht. Velen worden nu gedwongen het reële vooruitzicht onder ogen te zien dat ze varkens moeten vernietigen, omdat ze gewoon nergens heen kunnen.”
“Als de overheid niet onmiddellijk ingrijpt, zullen meer producenten over de rand worden geduwd. Dit jaar zijn er al 22.000 zeugen uit de nationale kudde verloren gegaan. En dit is nog maar het begin. Helaas verwachten we als gevolg hiervan een ernstige krimp van de Britse varkensindustrie, grotendeels van de kleinere onafhankelijke boeren die het meeste risico lopen.”
COVID Herstel Visum
De NPA is een van de voedsel- en landbouworganisaties achter een rapport van Grant Thornton; waarin de ministers werden opgeroepen om een COVID-herstelvisum van 12 maanden in te voeren om de personeelstekorten in de voedselvoorziening te helpen verlichten.
Het rapport schat dat er meer dan 500.000 vacatures zijn bij voedsel- en drankenbedrijven en beschrijft hoe het COVID-herstelvisum een cruciale kortetermijnmaatregel kan zijn om voedselbedrijven toegang te geven tot buitenlandse arbeidskrachten terwijl de economie herstelt van COVID-19.
De eerste reacties van de ministers waren niet hoopgevend. Zakensecretaris Kwasi Kwarteng zei tegen bedrijfsleiders dat buitenlandse arbeidskrachten alleen ‘een tijdelijke oplossing voor de korte termijn’ boden. Hij drong er bij werkgevers op aan om de ‘vele Britse werknemers’ te helpen die nieuwe kansen op werk moeten vinden’, aldus de Financial Times.
Kortetermijnoplossing voor personeelstekort
Dr. Davies zegt dat dit soort reacties een diep gebrek aan begrip over de arbeidscrisis aan het licht bracht. “Een kortetermijnoplossing is precies wat we nu nodig hebben. De toeleveringsketen van varkensvlees heeft jarenlang geprobeerd meer werknemers aan te trekken van het huishoudelijk personeel. Maar er is een te kort aan het aantal opgeleide werknemers dat de vacatures kan vervullen”, zei ze.
“Tenzij de regering snel ingrijpt om het tekort aan arbeidskrachten te helpen verminderen, zullen meer producenten stoppen – en zullen ze niet terugkomen. Ik kan niet geloven dat dit is waar het Britse publiek voor heeft gestemd toen ze voor Brexit stemden. De ironie dat we meer varkensvlees uit de EU moeten importeren terwijl we onze thuismarkt zien instorten, is verbazingwekkend.”
Geschat verlies door personeelstekort
Het geschatte halfjaarlijkse verlies in de sector van £ 116 miljoen is gebaseerd op de aantallen varkensslachterijen van Defra GB en de gemiddelde geschatte netto marges van varkensproducenten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gemiddelde fysieke prestatiecijfers en kosten.
Bron: NPA