Het aantal stalbranden is afgelopen jaar aanzienlijk gedaald. In 2021 kregen Nederlandse boeren te maken met 35 stalbranden, terwijl dit in 2020 nog 54 waren. Ook het aantal dierlijke slachtoffers was met 6.915 fors lager dan het jaar daarvoor (108.754). Dat blijkt uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars vandaag heeft gepubliceerd. LTO Nederland is ingenomen met deze ontwikkeling. De inspanningen van de afgelopen tijd lijken hun vruchten af te gaan werpen. Brandveiligheid staat al jaren hoog op de agenda van de Nederlandse veehouderij. Iedere stalbrand is er immers één te veel.
Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland: “De laatste jaren is door veel partijen samengewerkt om brandveiligheid op het boerenerf te verbeteren. LTO Nederland is zich zeer bewust van de grote impact van stalbranden. We voelen ons verantwoordelijk en nemen maatregelen om tot brandveiligere stallen, beter dierwelzijn en minder dierslachtoffers te komen. De impact voor dier én boer is enorm. Met veehouders ondernemen we daarom concrete acties om brand in stallen te voorkomen. We zijn blij dat meer preventie en een toegenomen bewustzijn bij boeren in 2021 heeft geleid tot minder dierlijke slachtoffers.”
Verbeterde bewustwording
Het risico op een stalbrand is zeer klein, maar de gevolgen zijn groot. Preventie is dus cruciaal. Veehouders nemen continu stappen om zich te verbeteren. Door de sector is de afgelopen jaar veel ingezet om het risico op kortsluiting te verminderen en veehouders bewust te maken van brandgevaar bij werkzaamheden. Verplichte elektrakeuringen hebben bijgedragen aan bewustwording en verbetering van de brandveiligheid. Voor de pluimveehouderij, varkenshouderij en kalverhouderij is een elektrakeuring nu eens in de vijf jaar verplicht in hun keuringssysteem. Daarnaast werkt ook het project PPS Klimaat binnen de varkenshouderij aan vroegtijdige detectie om brand en verstikking te voorkomen.
Van de Ven: “Ondanks de positieve cijfers, moeten we geen voorbarige conclusies trekken. Pas na een paar jaar kunnen we spreken van een daadwerkelijk dalende trend. In de praktijk zien we wel dat boeren alerter zijn geworden. Ook de elektrakeuringen hebben waarschijnlijk een bijdrage geleverd. Hoewel er de laatste jaren al veel is verbeterd, zal LTO met haar organisatie de komende jaren stappen op dit gebied blijven zetten.”
Samenwerking
Brandveiligheid van stallen is een gedeeld belang. Daarom werkt LTO al sinds 2012 samen met de POV, de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland aan het verbeteren van de brandveiligheid van stallen. Na kritische conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar omtrent stalbranden is er nieuwe invulling gegeven aan het Actieplan Brandveilige Veestallen en heeft het ministerie van LNV de regie meer naar zich toegetrokken. Partijen blijven wel samenwerken. Elke partij neemt daarbij de verantwoordelijkheid om de acties op hun werkterrein uit te voeren. Waar nodig werken we op specifieke acties of thema’s samen. Het uitgangspunt blijft dat boeren worden geholpen om stappen te zetten ter verbetering van de brandveiligheid en zo bij te dragen aan een integrale verduurzaming van onze veehouderij.
Bron: LTO Nederland