Deze zomer introduceerde ABZ Diervoeding een aantal innovatieve aanpassingen in de varkensvoerfabrieken in Markelo en Eindhoven. Hoewel ABZ al jaren ervaring heeft met de toepassing van gewalste granen, zijn de nieuwste technische foefjes erop gericht de darmgezondheid van zowel biggen, jonge vleesvarkens als zeugen verder te optimaliseren. En dat werpt nu z’n vruchten af blijkt in de praktijk: gezondere varkens met minder uitval en een efficiënte groei, maar ook fittere zeugen, vooral tijdens de afgelopen hete zomermaanden.
Focus op darmgezondheid
Alles draait om een gezonde maag en gezonde darmen, zeker nu het gebruik van medicijnen en antibiotica aan banden wordt gelegd. Een gezond maagdarmkanaal geeft een sterke weerstand, hoge en efficiënte groei, een vlotte melkproductie en mooie mest, maar, met alleen de inzet van de juiste grondstoffen zijn we er niet, volgens ABZ Diervoeding.
Grip op productie
De bewerking van de verschillende grondstoffen tijdens de productie is van cruciaal belang voor varkens en komt heel precies. Jacco Vessies, nutritionist bij ABZ Diervoeding: ‘De ene fabriek is de andere niet. In de praktijk zien we vaak dat varkenshouders, adviseurs en nutritionisten alleen naar de grondstofsamenstelling van voeders kijken en zich niet bewust zijn van de grote invloed die de fabriek en het productieproces op deze grondstoffen en daarmee op de dieren heeft. Dezelfde samenstelling op papier geeft, wanneer het in een andere fabriek wordt gemaakt, een heel ander resultaat in de praktijk’.
Omdat de invloed van de fabriek zo groot is, staken de ABZ nutritionisten en productieleiders hun hoofden bij elkaar om het productieproces – malen, mengen, persen – heel precies in kaart te brengen en verder te verfijnen. Zo blijkt het persproces, zoals temperatuur of matrijsdikte, een grote invloed op de vezelkwaliteit te hebben en daarmee op het gezondheidseffect van een voer. Eiwitten daarentegen moeten niet te weinig én niet te veel hitte toegediend krijgen tijdens het productieproces, omdat dit de verteerbaarheid negatief beïnvloedt. En, de manier waarop granen gemalen worden, doet iets met de darmgezondheid van varkens, zo blijkt uit onderzoek.
Kleinste onderdelen
Vessies: ‘Vaak wordt dit vergeten, maar wij besteden ook veel aandacht aan de kleinste onderdelen in het voer: de vitaminen en mineralen’. Om in ieder korreltje de goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en additieven te stoppen zijn de premixen speciaal getoetst en geoptimaliseerd op homogeniteit, hygroscopiciteit en andere eigenschappen. Zo krijgt elk dier de juiste portie binnen.
Gezondere varkens
De eerste resultaten van maanden onderzoek en testen in de fabrieken werpen nu hun vruchten af in de praktijk. Ad Kolen, specialist varkenshouderij bij ABZ Diervoeding: ‘We zien gezondere varkens met minder uitval, drogere hokken en efficiënte groei. Juist ook in de hete zomermaanden. En, fitte zeugen met mooie, grote tomen kwaliteitsbiggen. De specifieke vezels spelen hierbij een belangrijke rol. En onze taaie korrel, zacht, maar toch stevig, geeft een hoge voeropname en lage voederconversie. We hebben duidelijk meer grip op de productie gekregen’. Jeroen Spenkelink, teamleider in de fabriek te Markelo, beaamt dit: ‘Natuurlijk willen wij op een dag zoveel mogelijk tonnen voer draaien, maar door de intensieve samenwerking met de nutritionisten is het voor ons veel duidelijker waar we onze aandacht op moeten richten om het beste voer te maken. Elk type varken heeft z’n eigen type voeder nodig’.
Bron: ABZ Diervoeding