Frievar, de organisatie van varkenshouders achter het concept Friberne, is onlangs een overeenkomst aangegaan met Van der Zee Vlees, dat het product dit jaar bij horeca groothandel Hanos introduceert. Daarmee hopen ze in de loop van het volgende jaar op 2.000 slachtingen per week te zitten, daar waar ze nu nog op 800 slachtingen per week zitten. De varkens worden geslacht bij Lunenburg Vlees in Gorinchem. Met de nieuwe overeenkomst is de cirkel rond.
Om deze doelstelling te halen moet het aantal deelnemers verviervoudigen. Op dit moment heeft Frievar 3.000 zeugen- en 30.000 vleesvarkensplaatsen, ondergebracht bij 20 varkensbedrijven. Men is dus op zoek naar nieuwe deelnemers.
Friberne is de merknaam waaronder vlees van het Gaasterlands kruidenvarken wordt verkocht. Wat het Gaasterland kruidenvarken zo uniek maakt is dat ze ruwvoer krijgen bestaande uit o.a. kruiden, waaronder knoflook, jeneverbessen en oregano. Dit geeft het vlees een vollere smaak. De kruiden zijn ook goed voor het welzijn. Het ruwvoer bestaat daarnaast uit luzerne, groene snijhaver en klaver. Het voer bestaat voor 80% uit grondstoffen van Europese oorsprong. De grondstoffen zijn duurzaam geteeld.
Voedselveiligheid en smaak zijn de belangrijkste speerpunten van het concept. Een goede varkenshouder zorgt goed voor zijn dieren en zijn omgeving, dat is het devies.
Frievar BV
John Lorist
De Soal 4
8584 VS Hemelum
mobielnummer: 06-21883120
Emailadres: john@frievar.com