The Schippers Group gaf onlangs haar HyCare-vleesvarkensbedrijf De Raamloop in Bladel een nieuwe naam: Demobedrijf De Lange Staart. De bedoeling is duidelijk. Hier moeten vleesvarkens worden grootgebracht met lange staarten. Bedrijfsleider Leon Rijkers vertelt over de aanleiding, de aanpak en de relatie tussen HyCare en voorkomen van bijtgedrag.
“Varkens houden met intacte staarten. Nog zo’n zeventien rondjes en dan moeten we het kunnen beheersen”, blikt Leon Rijkers vooruit naar 2030. “Een hele uitdaging en wij willen de sector hierin graag ondersteunen. Daar zetten we graag ons proefbedrijf voor in. We zijn continue aan het verbeteren. Dat zal ook het geval zijn met varkens met lange staarten. Met HyCare hebben we in ieder geval gezien dat we een belangrijke basis hebben om het houden van lange staarten te beheersen.”
Schoon beginnen
Om over te gaan op varkens met lange staarten, werd het bedrijf eerst helemaal leeg gedraaid en daarna helemaal schoongemaakt. “Vanaf de start moet het perfect zijn. We willen elk risico uitbannen, kruisbesmettingen voorkomen. Want een ziekte of ander onbehagen kan al een trigger zijn voor bijtgedrag”, legt Rijkers uit. De eerste biggen werden op 29 januari opgelegd en elke drie weken arriveren er weer 240. Zo wordt het bedrijf geleidelijk vol gelegd tot 1.080 vleesvarkens. De biggen zijn afkomstig van proefbedrijf De Schothorst. “Een win-win-situatie”, vertelt Rijkers over deze samenwerking. “Zij kunnen hun biggen met lange staarten doorgaans erg moeilijk afzetten en wij kunnen ze heel goed gebruiken. Voor De Schothorst is het ook interessant om te zien hoe hun biggen opgroeien in een andere omgeving.” Een bijkomende uitdaging voor Rijkers is dat de biggen ook niet gevaccineerd zijn. Dan is het extra belangrijk dat de hygiëne met HyCare op orde is, weet hij.
Meer tijd voor controle
HyCare kenmerkt zich door poriënvrije oppervlakten, kiemvrije leefomgeving, ongediertevrije stallen, schoon drinkwater en optimale verzorging. Allemaal zaken die bijdragen aan een goede diergezondheid. Volgens Rijkers zijn er ook direct raakvlakken met voorkomen van bijtgedrag. “Een gezond varken zit beter in zijn vel en zal minder geneigd zijn tot bijten. Bovendien heeft een varkenshouder minder werk met zieke dieren. Je hoeft geen problemen op te lossen en daardoor houd je tijd over voor extra controle. En dat is belangrijk bij het houden van varkens met lange staarten. Mogelijk zullen we moeten bijsturen. In het hok, met bijvoorbeeld luzerne of een extra jute zak. We hanteren daarvoor een eigen beslisboom. Uit ervaringen op ons eigen HyCare-bedrijf maar ook bij bedrijven in de praktijk zien we dat HyCare een enorm goede basis is. De omstandigheden zijn optimaal wat niet alleen erg gezonde dieren oplevert maar ook dieren met minder onbehagen. Ze krijgen bijvoorbeeld altijd honderd procent zuiver water en hebben geen last van vliegen. Bij een aantal proeven op De Raamloop, maar ook bij een aantal praktijkbedrijven met HyCare zag ik dat het verbluffend goed ging. Dit natuurlijk wel bij een goede uitvoering en coaching. Hiervoor bezoekt de HyCare coach, welke rol ik ook heb, regelmatig de bedrijven om het bedrijf te scoren en bij te sturen.”
Niet voor iedereen weggelegd
Rijkers pakt de uitdaging op het proefbedrijf graag aan, maar zou andere varkenshouders niet adviseren om zo het roer om te gooien. “Wij hebben vanuit het verleden al ervaring met lange staarten. We zullen nog veel leren, maar weten ook al voor een deel hoe je bijtgedrag kunt beheersen”, vertelt hij. Het eerste koppel opgelegde biggen gaat in elk geval tot nu toe goed. “Ze liggen er nu tien dagen in en groeien goed. Het grootste deel zal binnen 86 dagen weg zijn verwachten we. We zijn benieuwd wat we in tussentijd tegen gaan komen.” De proef met de lange staarten gaat in elk geval lopen tot eind van dit jaar. Tot dan zal De Raamloop dus in elk geval door het leven gaan als De Lange Staart.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: The Schippers Group