Agrifirm staat voor een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. Daarom ontwikkelen we concepten die bijdragen aan het verlagen van de voetafdruk van onze voedselproductie. We zoeken daarbij naar samenwerkingen in de keten en een eerlijk verdienmodel voor boeren en telers. Consumenten vragen om duurzaam, lokaal en transparant geproduceerd eten. Het eerste concept wat we daarvoor introduceren is klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees.
Klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees
Het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees is het ketenconcept dat Agrifirm ontwikkeld heeft en bestaat uit drie onlosmakelijke onderdelen:
- Feed Forward duurzaam voer
- Geselecteerde boeren
- CO2e-compensatie
Het Feed Forward voer en de geselecteerde boeren dragen bij aan de CO2e reductie en overgebleven CO2e wordt gecompenseerd.
CO2e of CO2-equivalenten, beschrijft niet alleen koolstofdioxide (CO2) maar ook andere broeikasgassen zoals methaan. Om de invloed van de verschillende broeikasgassen te kunnen optellen worden de verschillende gassen omgerekend naar CO2-equivalenten. Dit wordt gedaan op basis van het Global Warming Potential (GWP) oftewel de mate waarop een gas bijdraagt aan het broeikaseffect.
CO2e-reductie bij productie varkensvlees
Agrifirm heeft de klimaatbelasting voor de hele keten door laten rekenen en bekeken waar besparing op de uitstoot van broeikasgassen mogelijk is. De reductie voor het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees wordt gerealiseerd door:
- Het Feed Forward voer. Hiermee realiseren we 15% minder CO2e uitstoot ten opzichte van het huidige standaard voer;
- De duurzame varkenshouderij van de deelnemende varkenshouders, bijvoorbeeld door gebruik van groene energie (onder andere door zonnepanelen);
- Het inzetten van centrale mestvergisting vanaf 2023.
De conceptonderdelen in meer detail
Feed Forward: duurzaam voer
Het duurzame voer met CO2e-reductie is gebaseerd op:
- een nieuw voer met een hoog aandeel grondstoffen uit reststromen (minimaal 50%),
- zonder soja- of palmproducten,
- aangevuld met lokaal geteelde gewassen en
- volledig ontbossingsvrij.
Geselecteerde boeren
Voor dit ketenconcept werkt Agrifirm samen met boeren die:
- een duurzame bedrijfsvoering hebben en minimaal beschikken over groene energie en daarmee bijdragen aan de CO2e-reductie,
- leveren voor het Beter Leven Keurmerk 1 Ster en
- open staan voor transparantie in de stallen bijvoorbeeld door zichtstallen.
CO2e-compensatie
Met de bovengenoemde stappen reduceren we CO2e. De overgebleven uitstoot wordt vervolgens gecompenseerd door investering in een VCS (Verified Carbon Standard) klimaatproject: Methaanvergisting en energieopwekking in Nederland.
Lancering met Vallei Varken en Marley Spoon
Samen met Vallei Varken brengt coöperatie Agrifirm het allereerste klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees op de Nederlandse markt. Dit varkensvlees is vanaf week 45 verkrijgbaar in de maaltijdboxen van Marley Spoon. Dit ketenconcept draagt, na een verificatie-audit door een onafhankelijke certificeringsorganisatie, het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’.
“Bij Vallei Varken zetten we ons iedere dag vol passie in om onze dieren zo gezond en duurzaam mogelijk te laten opgroeien”, vertelt Gerald Deetman, de initiatiefnemer van Vallei Varken. “Op onze boerenbedrijven zijn we volop bezig om dit te realiseren met bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom en warmteterugwinning. Samen met onze ketenpartner Agrifirm zetten we met dit nieuwe concept weer een belangrijke stap om onze CO2e-voetafdruk verder te verkleinen. Het is en blijft pionieren in een voor ons nieuwe wereld. Maar we doen dat niet alleen. We bundelen onze krachten en worden bijgestaan door betrouwbare partijen. Dat we nu samen het eerste varkensvlees op de markt brengen met het keurmerk ‘klimaatneutraal’, daar zijn we dan ook best trots op!”
We zijn trots dat we nu samen het eerste varkensvlees met keurmerk ‘klimaatneutraal’ op de markt brengen.
Gerald Deetmaninitiatiefnemer van Vallei Varken
Certification-programma van Climate Neutral Group
Het varkensvlees van dit ketenconcept voldoet aan de strenge eisen van het Climate Neutral Certification-programma van Climate Neutral Group (CNG). Binnen dit programma moet ieder jaar een verplichte reductiedoelstelling behaald worden. Het klimaatneutraalprogramma is als enige ter wereld erkend door ISEAL, de instantie die toezicht houdt op internationaal ambitieuze duurzaamheidsstandaarden. Belangrijk onderdeel van het Climate Neutral Certified-programma is een doelgericht reductieplan om de ecologische voetafdruk van dit concept te reduceren.
Opschaling van klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees
De introductie van het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees is een eerste stap. Komende maanden werkt Agrifirm samen met ketenpartners aan de mogelijkheden om dit concept verder uit te breiden.
Bron: Agrifirm