“Het is nodig dat er een goed toekomstperspectief blijft voor Nederlandse boeren”, zo zei koning Willem-Alexander bij de troonrede op Prinsjesdag. Om dat te bereiken zal de Miljoenennota echter nog fors moeten worden aangepast. Traditiegetrouw analyseert LTO Nederland direct alle begrotingen op de impact op onze leden, de Nederlandse boeren en tuinders. Daarin werd echter vooral bestaand beleid herbevestigd. Gezien de demissionaire status van het kabinet is dit geen verrassing, maar het doet geen recht aan de opgaven waarvoor de agrarische sector en Nederland staat.
Toekomstperspectief
Er wordt veel van de agrarische sector gevraagd, bijvoorbeeld op het gebied van stikstof, klimaat en waterkwaliteit. Het wordt steeds moeilijker om werknemers te vinden en te huisvesten. Het vakmanschap van boeren en tuinders is bij dier- en plantgezondheid bekneld. Daar hebben onze ondernemers oplossingen voor. In de LNV-begroting ligt het zwaartepunt echter op afbouw en stoppers, en in mindere mate op de innovatiekracht. Ondanks de woorden in de troonrede zijn er nog niet voldoende keuzes gemaakt voor perspectief. De nadruk ligt op voorschriften hoe de boer of tuinder zijn werk moet zijn, en onvoldoende op kansrijke ontwikkelingen. Nieuwe kansen als de eiwittransitie, weerbare teelten en verdere innovatie blijven onderbelicht. De wil is uitgesproken om in te zetten op goed toekomstperspectief voor de agrarische sector, maar de politiek lijkt nog geen overeenstemming te hebben hoe men daarop de regie pakt.
Stikstof
Het kabinet kwam er niet uit om extra toezeggingen te doen over de stikstofaanpak. Het voorstel van het ministerie van LNV is onvoldoende om de stikstofdoelen in tien jaar te halen. Daarom is het extra teleurstellend dat er niets gedaan is met het breed gedragen voorstel vanuit LTO, natuurorganisaties en VNO-NCW. Het kabinet laat daarmee de kans liggen om de stikstofuitstoot sneller terug te dringen. Richting de begrotingsbehandeling eind november zal LTO de Tweede Kamer fracties oproepen om alsnog dit versnellingspakket op te nemen in de begroting.
Multifunctionele landbouw
Minstens zo belangrijk bij het analyseren van de begrotingen zijn de zaken waar juist niet over gesproken wordt. Waar multifunctionele landbouw vorig jaar nog een mooie rol kreeg in de LNV begroting, is er dit jaar geen woord over gerept. Dat is een gemiste kans en geeft weinig erkenning voor de nevenactiviteiten waar een kwart van de land- en tuinbouwers in Nederland hun inkomen uit halen. Dat het kabinet de regeldruk in de zorg wil verminderen kan LTO toejuichen. Zorgboerderijen voelen de druk om te groeien, om de administratieve lasten aan te kunnen. Dit zet ook het kleinschalige karakter onder druk.
Lastenverlichting
Bij een analyse van het belastingplan is een positieve noot te plaatsen. De voorstellen daarin zorgen voor een kleine lastenverlichting voor werkgevers en ondernemers. Zo komt er een lichte daling van het tarief inkomstenbelasting in de eerste schijf en voor bedrijven, die vennootschapsbelasting betalen, een lager tarief en verhoging van de grens waarvoor het lage tarief geldt.
Oproep naar aanleiding Prinsjesdag
Naar aanleiding van gepresenteerde stukken bij Prinsjesdag stuurde LTO een brief aan de Staten-Generaal. Dit najaar worden alle begrotingen en het belastingplan behandeld door de Tweede Kamer. In aanloop naar deze debatten komt LTO met suggesties voor de begrotingen. Eén oproep staat daarbij centraal: kom niet met beleid dat boeren en tuinders meer geld kost dan het oplevert.
Bron: LTO Nederland