In juli is het saldo ruim 3.000 euro lager dan vorig jaar. De 11.000 euro lagere opbrengsten zijn onvoldoende gecompenseerd door lagere kosten van biggen en voer. Het saldo in juli is ook ruim 1.000 euro lager dan in juni.
Lagere opbrengsten en lagere kosten van biggen
Tot en met juni waren de opbrengsten per bedrijf gemiddeld ruim 10% lager dan vorig jaar. In juli is dat verschil nog iets groter geworden. Ook de voerkosten en vooral de kosten van biggen zijn gedaald. In het eerste kwartaal werd de daling van de opbrengsten gecompenseerd door lagere kosten. Sinds mei is dat niet meer het geval. In juni was het saldo even iets gunstiger dankzij hogere opbrengstprijzen. Die opleving was van korte duur want in juli zakte de opbrengstprijs met 9 cent naar 1,27 euro per kg. Vanwege de vakanties is er minder vraag naar varkensvlees. Slachterijen hebben daarom minder behoefte aan vleesvarkens. De prijsvorming heeft extra hinder van het vlees dat vanuit de Particuliere Opslagregeling op de markt wordt gebracht. Vergeleken met vorig jaar zijn de marges in juli lager door bijna 11.000 lagere opbrengsten die onvoldoende werden gecompenseerd door lagere kosten voor biggen (6.200 euro) en voer (1.400 euro). De voerkosten zijn de laatste maanden wel vrij stabiel, na de stijging begin dit jaar.
Saldo ruim 3.000 euro lager dan vorig jaar
In juli is het saldo van het standaardbedrijf met 1.700 vleesvarkens ruim 3.000 euro lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat kwam vooral door lagere opbrengsten die onvoldoende werden gecompenseerd door lagere kosten van biggen en voer. De vleesvarkenshouders wentelen de lagere vleesopbrengsten grotendeels af op de zeugenhouders via lagere biggenprijzen. In juli ligt het saldo voor de vierde achtereenvolgende maand onder het langjarig gemiddelde. Normaal is het saldo in het derde kwartaal hoger dan in de overige kwartalen. Dit jaar lijkt de top duidelijk onder het langjarig gemiddelde niveau te blijven.
Cumulatief saldo 11% hoger
Het saldo is dit jaar tot en met juli 11% hoger dan 2014, dat de boeken is ingegaan als een slecht inkomensjaar. Het totaalsaldo van 56.000 euro ligt 9.000 euro onder het langjarig gemiddelde, wat nog net voldoende is voor het behalen van een positief inkomen. Het huidige cumulatieve saldo is vergelijkbaar met het niveau in dezelfde periode in 2013.
Meer informatie
Agrimatie – informatie over de agrosector
LEI hoofdkantoor
Alexanderveld 5
2585 DB Den Haag
T.: +31 (0)70 3358330
E.: informatie.lei@wur.nl
W.: www.agrimatie.nl