Wat is er nodig om een vleesvarken gezond hard te laten groeien? Daarover deed nutritionist Rob Schurink van AgruniekRijnvallei (AR) een boekje open tijdens twee voorlichtingsbijeenkomsten van de voerleverancier. Hij stipte vier succesfactoren aan.“ Het begint al bij de zeug”, vertelt hij.
- 1. Juiste voeding van de zeug
Schurink vertelt dat de levensloop van een vleesvarken circa 42 weken bedraagt. “Dat begint met de drachtperiode van zestien weken. Vervolgens een kraamperiode van vier weken, een opfokperiode van zes weken en vervolgens nog ruim zestien weken als vleesvarken”, legt hij uit. Wie verwacht dat het succes van een vleesvarken pas te beïnvloeden is op het moment van opleggen, heeft het volgens Schurink mis. “De eerste succesbepalende factor is het geboortegewicht. Het is essentieel het aantal licht geboren biggen zo laag mogelijk te houden. Het is bewezen dat geboortegewicht veel invloed heeft op het eindgewicht. Meer nog dan het speengewicht.” Goed geboortegewicht begint al bij het goed voeren van de zeug. Belangrijk is volgens Schurink zo zuiver mogelijk te voeren. Hij legt uit dat AR dit doet door variatie in grondstoffen te beperken. “Je hebt bijvoorbeeld tarwegries met 60 ruwe celstof, maar ook tarwegries met 160 ruwe celstof. Om hier zo min mogelijk variatie in te hebben, betrekken we grondstoffen van een beperkt aantal leveranciers.” Andere maatregelen die AR in de fabriek neemt om zeugen en vleesvarkens zo goed mogelijk te voeren zijn specifieke bewerkingen van grondstoffen. Dit betekent dat grondstoffen in specifieke fijnheden worden gemalen. Dit zorgt voor de juiste structuur en dus de juiste opname in de darm. Met AR BIG-VIT worden mineralen in organische vorm, dus makkelijk opneembaar, toegevoegd. Bij zeugen zorgt AR Transit voor onder andere een betere doorbloeding aan het einde van de dracht. Dit reduceert de kans op licht geboren biggen.
- 2. Vitamine D3 in de juiste vorm
Toevoeging van Vitamine D3 in zeugen- en vleesvarkensvoer gebeurt door AR in de vorm van HyD. “Wettelijk gezien mag de hoeveelheid Vitamine D3 in het voer niet hoger zijn dan 2.000 eenheden. Maar deze hoeveelheid is met traditionele Vitamine D3 doorgaans niet voldoende voor het varken. Wij hebben er daarom voor gekozen Vitamine D3 op een andere manier toe te voegen, namelijk in de vorm van HyD. Dit is de actieve vorm, die meteen in het bloed wordt opgenomen, zonder tussenkomst van de lever. Zo gaat er niets verloren en ontzie je de lever. Binnen de normen voeren we zo toch voldoende Vitamine D3.” Volgens Schurink is Vitamine D3 niet alleen belangrijk voor de vorming van de botten, maar kan het ook de gevolgen van necrose door SINS beperken. Het lijkt erop dat met HyD dieren beter om kunnen gaan met necrose door SINS. Naarmate HyD langer wordt verstrekt, lijken de gevolgen van SINS minder te worden. Daarnaast verloopt bij de zeug het geboorteproces beter en zijn biggen vanaf de start actiever. Ook dit draagt weer bij aan de prestaties later in het vleesvarkenshok.
- 3. CCM en pluimveemeel in het voer
AR is groot fan van CCM. “CCM door het voer werkt positief op de ontwikkeling van het microbioom. Dit leidt tot dieren die beter tegen een stootje kunnen. Ook krijg je er socialere dieren door. Je kunt het ook inzetten als interventiemiddel bij bijtgedrag.” Pluimveemeel is ook een ingrediënt waar varkenshouders volgens AR veel profijt van kunnen hebben. “Bij proeven zien we dat oornecrose, staartbijten en agressief gedrag minder voorkomen bij varkens die voer met pluimveemeel krijgen. Niet dat je er alle problemen mee kunt wegtoveren, maar kan het wel iets verlichten. Daarnaast is het een interessante grondstof die soja deels kan vervangen. Wij hebben proeven gedaan met sojavrij varkensvoer. Daarin werd de soja helemaal uit het rantsoen weggelaten en werd dit mede door pluimveemeel opgevangen. Hiermee konden de resultaten van voer met soja worden geëvenaard.”
4. Nippelvoedering
Schurink ziet het aanbod van tarwezetmeel toenemen, terwijl het aantal varkens in West-Europa afneemt. “Economisch is tarwezetmeel een heel aantrekkelijk product dat je relatief makkelijk via een nippel kunt voeren. Het bevat drogestof en zuur. Dat laatste is belangrijk om eiwit te helpen verteren. Dat werkt weer positief op de voederconversie. Ook wei is een product dat deze eigenschappen heeft.”
Nog veel te halen op voederconversie
Kijkend naar de productiecijfers van afgelopen jaren ziet Schurink dat de groei van vleesvarkens steeds harder gaat. Maar op de voederconversie is volgens hem nog veel winst te halen. “Stel je hebt een pakketprijs van 31,50 euro met een voederconversie van 2.45. Als daarbij de voederconversie een tiende daalt, bespaar je per varken 3,10 euro aan voerkosten.” Naast de vier genoemde succesfactoren adviseert Schurink varkenshouders ook te kijken of de AR Voerbooster iets voor hen is. Dit additief kan volgens hem ook helpen de voederconversie te laten dalen en betaalt zichzelf zo terug.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Ruben Lijzenga
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hieronder direct een jaarabonnement of ga naar de website van Varkensbedrijf
-
Varkensbedrijf – Proefnummer
€ 0,00 Toevoegen aan winkelwagen -
Varkensbedrijf – Jaarabonnement
€ 98,50 Toevoegen aan winkelwagen -
Varkensbedrijf – Halfjaar abonnement
€ 64,50 Toevoegen aan winkelwagen -
Aanbieding!
Varkensbedrijf & Melkveebedrijf – Combinatie abonnement
Oorspronkelijke prijs was: € 192,00.€ 136,50Huidige prijs is: € 136,50. Toevoegen aan winkelwagen