Eind januari werden zes studenten agro- en biotechnologie van de West-Vlaamse hogeschool VIVES onderscheiden voor hun bachelorproef. Ze ontvingen elk een Agro-Expo VIVES Award. Een van hen was Lander Pattyn, die onderzoek uitvoerde naar de prestaties van biggen in het vrijloopkraamhok.
Gewicht biggen in klassieke kraamkooi en in vrijloopkraamhok
Tijdens zijn stage op een landbouwbedrijf onderzocht Pattyn de evolutie van het gewicht van biggen in de klassieke kraamkooi en in een vrijloopkraamhok. Hij constateerde dat het vrijloopkraamhok zowel het dierenwelzijn als de prestaties verbetert, maar dan moet er wel rekening gehouden worden met het stalklimaat.
Lander Pattyn stelde zijn bachelorproef voor op de Agro-Expo in Roeselare. (Foto FDL)
Stalklimaat varkens
Wat de zaak complex maakt, is dat biggen en zeugen optimaal presteren bij een andere temperatuur. Zeugen benutten hun voer beter en produceren meer biest bij 18 °C, terwijl biggen de hoogste groei vertonen bij een temperatuur van 24 °C. Pattyn kiest daarom voor een compromis waarbij het stalklimaat op 18 °C gehouden wordt. In het hok wordt daarnaast een warm nest gecreeerd voor de biggen. Om het stalklimaat constant te houden is er, zeker in de zomer, een luchtkoeler nodig. Bij te hoge temperaturen zal het aantal doodliggers toenemen en zal ook de voederopname van de zeug en biggen dalen.
Varkenshouder moet investeren in luchtkoeler
In zijn bachelorproef concludeert Pattyn dat het vrijloopkraamhok heel wat voordelen oplevert. Denk maar aan de verbeterde melkgift bij de zeug en een hoger speengewicht van de biggen. De voorwaarde is wel dat de varkenshouder ook investeert in een luchtkoeler.
Dit artikel is afkomstig uit het vakblad Varkensbedrijf. Wilt u meer artikelen lezen? Klik hier!